Biedējoši jaunumi Itālijai, saņemts brīdinājums par "Islāma valsts" šūniņu Milānas apkaimē
Itālijā bāzētie kaujinieki saistīti ar 47 gadus veco Nasimu, kas ilgu laiku dzīvojis Itālijā, tad cīnījies Afganistānā un Sīrijā un visbeidzot kļuvis par vienu no "Islāma valsts" komandieriem Lībijā.
Pasaulē
2016. gada 14. augusts, 15:52

Biedējoši jaunumi Itālijai, saņemts brīdinājums par "Islāma valsts" šūniņu Milānas apkaimē

Jauns.lv

Lībijas varas iestādes brīdinājušas Itāliju par iespēju, ka Milānas apkaimē darbojas "Islāma valsts" šūniņa, kas varētu būt saistīta ar džihādistu grupējuma kaujās rūdīto veterānu, tunisieti Abu Nasimu.

Par tās pastāvēšanu liek domāt dokumenti, kas atrasti, kad Lībijas valdībai lojālie bruņotie spēki šonedēļ Sirtā ieņēm "Islāma valsts" štābu.

Norādīts, ka Itālijā bāzētie kaujinieki saistīti ar 47 gadus veco Nasimu, kas ilgu laiku dzīvojis Itālijā, tad cīnījies Afganistānā un Sīrijā un visbeidzot kļuvis par vienu no "Islāma valsts" komandieriem Lībijā.

Šāda informācija saņemta, pieaugot bažām, ka no Sirtas aizbēgušie džihādistu kaujinieki varētu migrantu laivās šķērsot Vidusjūru un Itālijā rīkot tā dēvētos vientuļo vilku uzbrukumus.

Itālijas drošības dienesti darbojas paaugstinātas drošības režīmā, un iekšlietu ministrs Angelīno Alfāno pastiprinājis iespējamo džihādistu atbalstītāju izraidīšanu. Sestdienas vakarā viņš paziņoja, ka devis rīkojumu izraidīt tunisiešu garīdznieku Hosni Hašemi Ben Hasemu. Lai gan 49 gadus vecais imāms iepriekš ticis attaisnots apsūdzībās par džihādistu vervēšanu, ministrs savu rīkojumu balstījis uz aizdomām par rasu naida kurināšanu.

Tādējādi kopš 2015.gada sākuma Itālija izraidījusi jau deviņus islāma garīdzniekus. Kā uzskata Alfāno, tas Itālijai palīdzējis samazināt terora uzbrukumu draudus. Kopumā šai laikā ministrs parakstījis 109 izraidīšanas pavēles, 43 no tām šogad.

Pieminētais Abu Nasims, īstajā vārdā Moezs Ben Abdelkaders Fezani, pirmoreiz ieradies Itālijā 1989.gadā, lai strādātu celtniecībā. Turēts aizdomās par mēģinājumiem radikalizēt un savervēt citus arābu imigrantus, 1997.gadā pazudis no Itālijas un vēlāk parādījies Pakistānā, no kurienes devies uz Afganistānu, lai pievienotos toreizējā starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena spēkiem.

2001.gadā Abu Nasimu aizturēja ASV spēki un viņš tika turēts Bagramas gaisa spēku bāzē, kas iemantojusi bēdīgu slavu saistībā ar ieslodzīto spīdzināšanu un nogalināšanu.

2009.gadā pārvests uz Itāliju, kad prokurori viņam bija izvirzījuši apsūdzības par viņa agrāko darbību teroristu vervēšanā. 2012.gadā attaisnots un izraidīts uz Tunisiju, gadu vēlāk apelācijas prāvā notiesāts, bet pats ap to laiku jau karojis Sīrijā.

Kopš 2014.gada komandējis "Islāma valsts" spēkus ap Sabratas ostu Lībijā. Tunisija izdevusi orderi viņa arestam saistībā ar 2015.gada martā notikušo uzbrukumu Bardo muzejam Tunisā, kur bruņoti uzbrucēj i nogalināja 21 tūristu un policistu.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA