Pastāv risks, ka teroristi var sagrābt Turcijā esošos ASV kodolieročus
Lai gan esot veikti nopietni drošības pasākumi, nav iespējams ar pilnīgu pārliecību apgalvot, ka, piemēram, apvērsuma gadījumā ASV spēs saglabāt kontroli pār kodolieročiem.
Pasaulē
2016. gada 15. augusts, 18:20

Pastāv risks, ka teroristi var sagrābt Turcijā esošos ASV kodolieročus

Jauns.lv

Pastāv risks, ka vairāki desmiti ASV kodolieroču, kas izvietoti Turcijas karabāzē netālu no Sīrijas robežas, var nonākt "teroristu vai citu naidīgu spēku" rokās, pirmdien publiskotajā ziņojumā atzinusi domnīca Stimsona centrs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau iepriekš izskanējušas bažas par to aptuveni 50 kodolgalviņu likteni, kas izvietotas Indžirlika gaisa spēku bāzē, kura atrodas Turcijas dienvidos tikai 110 kilometrus no Sīrijas robežas.

Satraukumu vairojis jūlija vidū Turcijā notikušais militārā apvērsuma mēģinājums, pēc kura par līdzdalību pučā aizturēts arī Indžirlikas bāzes komandieris.

"Vai ASV spēs saglabāt kontroli pār ieročiem Turcijā ilgstoša pilsoniska konflikta gadījumā, ir neatbildams jautājums," teikts Stimsona centra ziņojumā.

Indžirlikas bāzi izmanto arī ASV vadītā koalīcija teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" pozīciju bombardēšanai Sīrijā un Irākā.

Pentagons jau martā drošības apsvērumu dēļ lika Turcijas dienvidu reģionu pamest tur esošo militārpersonu ģimenes locekļiem, kā arī civilajam personālam.

Stimsona centra ziņojuma līdzautore Leisija Hīlija norādīja, ka ASV kodolieroču turpmāka bāzēšana Indžirlikā līdzinās kauliņu spēlei.

   

Lai gan esot veikti nopietni drošības pasākumi, nav iespējams ar pilnīgu pārliecību apgalvot, ka, piemēram, apvērsuma gadījumā ASV spēs saglabāt kontroli pār kodolieročiem, piebilda eksperte.

Lai gan Pentagons publiski neatklāj atomieroču atrašanās vietas, tiek uzskatīts, ka kodolgalviņas Indžirlikā joprojām atrodas, lai atturētu Krieviju un demonstrētu ASV gatavību aizstāvēt NATO dalībvalstis.

Arī Stimsona centra ziņojumu Pentagons atteicās komentēt.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA