Lavrovs pēc incidenta Krievijas okupētajā Krimā mudina uz mieru
Lavrovs: "Maskava spers apņēmīgus soļus, lai garantētu, ka jebkādi mēģinājumi iebrukt "mūsu" teritorijā tiek izskausti saknē".
Pasaulē
2016. gada 15. augusts, 19:47

Lavrovs pēc incidenta Krievijas okupētajā Krimā mudina uz mieru

Jauns.lv

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien mudināja uz mieru pēc spriedzes saasināšanās Krievijas un Ukrainas attiecībās saistībā ar okupēto Krimu. Vienlaikus viņš brīdināja, ka Maskava vērsīsies pret jebkādiem centieniem destabilizēt situāciju okupētajās teritorijās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskava ir uzticīga ar Eiropas starpniecību panāktajam Austrumukrainas pamiera plānam, sacīja Lavrovs.

"Šobrīd galvenais ir nepakļauties emocijām, neķerties pie ekstrēmiem soļiem, bet mēģināt stabilizēt situāciju ar savaldību un koncentrēšanos," pēc sarunām Jekaterinburgā ar Vācijas kolēģi Franku Valteru Šteinmeieru sacīja Lavrovs.

Viņš gan arī brīdināja, ka Maskava spers "apņēmīgus soļus, lai garantētu, ka jebkādi mēģinājumi iebrukt mūsu teritorijā tiek izskausti saknē".

Šteinmeiers atzina, ka ar Lavrovu runājis par iespēju atsākt Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas četrpusējās miera sarunas. Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija ļāvis noprast, ka nākammēnes plānotās Normandijas formāta sarunas varētu arī nenotikt.

Spriedzes saasināšanās ap okupēto Krimu Vācijā rada satraukumu, sacīja Šteinmeiers.

Šonedēļ spriedze Kijevas un Maskavas starpā saasinājās, jo Krievijas Federālā drošības dienests (FDD) paziņojis, ka tas okupētajā Krimā novērsis Ukrainas militārā izlūkdienesta "teroraktus" un atvairījis Kijevas spēku bruņotu uzbrukumu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saistībā ar to apsūdzēja Ukrainu, ka tā esot ķērusies pie "terora prakses".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko kategoriski noraidījis Maskavas apsūdzības kā "bezjēdzīgas un ciniskas". Viņš uzsvēra, ka tās ir fantāzijas un kārtējais iemesls, lai Ukrainai izteiktu jaunus kara draudus.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

LETA/Foto: Vida Press