Angela Merkele iebilst pret parandžu valkāšanas aizliegumu
Merkeles vadītie kristīgie demokrāti jau vairākkārt apsprieduši iespēju aizliegt parandžu nēsāšanu publiskās vietās, taču vēl decembrī partija šo ideju noraidīja..
Pasaulē
2016. gada 19. augusts, 08:34

Angela Merkele iebilst pret parandžu valkāšanas aizliegumu

Jauns.lv

Vācijas kanclere Angela Merkele izteikusies pret parandžu aizliegšanu, taču vienlaikus viņa atzinusi, ka tās traucē musulmaņu integrācijai vācu sabiedrībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceturtdien sniegtajā intervijā aģentūrai "RedaktionsNetzwerk Deutschland" uz jautājumu par iespējamo parandžu izliegšanu, sekojot Francijas paraugam, Merkele paziņoja, ka pilnībā atbalsta iekšlietu ministra Tomasa de Mezjēra iebildumus pret šo iniciatīvu.

Tomēr vienlaikus kanclere puda bažas par parandžu lomu sabiedrībā.

"Manuprāt, pilnīgi aizsegtai sievietei ir maz izredžu integrēties Vācijā," atzina Merkele.

Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) jau vairākkārt apsprieduši iespēju aizliegt parandžu nēsāšanu publiskās vietās, taču vēl decembrī partija šo ideju noraidīja.

Taču pirmdienas CDU valdes sēdē konservatīvie atkal atgriezās pie šī jautājuma, un parijas ģenerālsekretārs Pēters Taubers paziņoja, ka "pilnīga sejas aizsegšana ir pretrunā ar integrāciju. Tāpēc mēs to noraidām."

Taubers ar savu paziņojumu nāca klajā pēc pirmās CDU valdes sēdes kopš Merkeles atgriešanās no vasaras atvaļinājuma.

Kopš Merkele pirms trim nedēļām devās atvaļinājumā, sabiedrībā pieaugusi pārliecība, ka līdz ar pagājušā gada nekontrolēto nelegālo imigrantu vilni valstī ieplūduši arī islāmistu teroristi.

No četriem jūlijā notikušajiem asiņainajiem uzbrukumiem, kurus sarīkoja imigranti, divus paveica patvēruma meklētāji, kas rīkojās teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" vārdā.

Reaģējot uz šiem uzbrukumiem, de Mezjērs pagājušajā nedēļā nāca klajā ar virkni priekšlikumu drošības situācijas uzlabošanai.

Taču, tuvojoties septembrī gaidāmajām divām reģionālajām vēlēšanām, zemju iekšlietu ministri, kuri pārstāv CDU un tās Bavārijas meitaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU), nākuši klajā ar papildu ierosinājumiem sabiedriskās drošības nostiprināšanai.

Līdztekus parandžu aizliegšanai CDU ministri pievienojušies sava Bavārijas kolēģa Joahima Hermana aicinājumam likvidēt dubultpilsonību, norādot, ka tas palīdzēs mazināt terorisma draudus.

Tomēr CDU valde noraidījusi jebkādas izmaiņas pašreizējos noteikumos par dubultpilsonību, kas tika ieviesta saskaņā ar CDU/CSU koalīcijas līgumu ar sociāldemokrātiem (SPD), pavēstīja Taubers.

LETA/Foto: AFP/LETA