Atkāpies Donalda Trampa tēla veidotājs
Trampa kampaņas vadītājs aiziet pēc paša vēlēšanās.
Pasaulē
2016. gada 19. augusts, 19:04

Atkāpies Donalda Trampa tēla veidotājs

Jauns.lv

ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts piektdien atkāpies no amata, paziņoja Tramps.

"Šorīt Pols Manaforts piedāvāja savu atkāpšanos no kampaņas, un es to pieņēmu," teikts Trampa paziņojumā. "Es esmu ļoti pateicīgs par viņa lielo darbu, palīdzot mums nonākt tur, kur mēs šodien esam."

Kā ziņots, Ukrainas varasiestādes ceturtdien publicēja promaskaviskā eksprezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas "melnās grāmatvedības" materiālus, kuros minēts Manaforta vārds.

Izmeklēšana saistībā ar skandālu ap Manafortu, kurš atbilstoši ASV preses liecībām no 2007. līdz 2012.gadam par Janukoviča un Reģionu partijas konsultēšanu slepus varētu būt saņēmis 12,7 miljonus dolāru, turpinās.

Ukrainas Nacionālais pretkorupcijas birojs ceturtdien publicēja Reģionu partijas "melnās grāmatvedības" materiālu 19 lappuses, kurās minēts Manaforts. Dokumentus birojam nodevis bijušais Ukrainas Drošības dienesta priekšnieka vietnieks Viktors Trepaks.

"Atbilstoši sarakstiem tēriņiem, kas ir saistīti ar šo personu, sākot no 2007.gada 20.novembra, izsniegti vairāk nekā 12,7 miljoni ASV dolāru. Pēdējais ieraksts "grāmatā" saistībā ar Manafortu datēts ar 2012.gada 5.oktobri. Uzsveram - tas, ka Manaforta vārds ir "sarakstos", nenozīmē, ka viņš tiešām šos līdzekļus saņēmis, jo saņēmēju sadaļā ir arī citu personu paraksti. Pirmstiesas izmeklēšana šajā lietā turpinās," norādīja birojs.

Ukrainas izmeklētāju rīcībā nonākuši aptuveni 400 lappušu, kas izrautas no savulaik Reģionu partijas birojā Kijevā glabātās grāmatvedības grāmatas. Teksts tajās rakstīts ar roku.

Tajā pašā biroja telpā bijuši arī divi ar 100 dolāru banknotēm piebāzti seifi, liecinājis viens no bijušajiem Reģionu partijas vadītājiem Tarass Čornovols.

"Pēc Janukoviča valdības gāšanas Manaforts turpināja darbu Ukrainā, palīdzot gāztā prezidenta sabiedrotajiem un citām personām izveidot politisko bloku, kas iestājās pret jauno prorietumniecisko administrāciju," teikts "New York Times" publikācijā.

Manaforts ar Reģionu partiju sadarbojies teju desmit gadus, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda". Janukoviča konsultanta amatam viņu piesaistījis viens no nozīmīgākajiem reģionāļu sponsoriem Doņeckas oligarhs Rinats Ahmetovs. Tas noticis vēl 2004.gadā.

Kopš tā laika amerikānis Reģionu partijai organizējis vairākas veiksmīgas vēlēšanu kampaņas, pēdējo 2014.gada oktobrī jau reģionāļu mantiniekam "Opozīcijas blokam".

Manaforts šo politprojektu konsultējis arī 2015.gadā. Atbilstoši "Ukrainska pravda" informācijai viņš pērn sešas reizes lidojis uz Ukrainu, kur ticies ar "Opozīcijas bloka" līderiem.

Pēdējā gada laikā visa Manaforta uzmanība bijusi piesaistīta ASV prezidenta vēlēšanām. Te viņš ne pārāk sen tika norīkots vadīt Trampa vēlēšanu kampaņas štābu.

Reģionu partijas "klēts grāmatā" viņa vārds minēts 22 reizes.

ASV Demokrātu partijas Baltā nama kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas vadītājs Robijs Muks pirmdien pieprasīja Trampa kampaņas štābam atklāt visus sakarus ar Krieviju, ņemot vērā apsūdzības, kas publicētas laikrakstā "New York Times".

Demokrāti uzstāj, ka Trampa štābam ir jāatbild uz "New York Times" apsūdzībām, ņemot vērā "Trampa proputiniskās politikas nostājas".

"Donaldam Trampam ir pienākums atklāt kampaņas vadītāja Pola Manaforta, kā arī kampaņas darbinieku un padomnieku sakarus ar Krieviju un prokremliskajām struktūrām, ieskaitot informāciju par to, vai kāds no Trampa darbiniekiem un padomdevējiem šobrīd tās pārstāv vai saņem no tām maksājumus," uzsvēra Klintones štāba vadītājs.

Trampa kritiķi arvien biežāk apgalvo, ka Ņujorkas miljardiera ievēlēšana ASV prezidenta amatā nāktu par labu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

ASV Demokrātu partija pat apsūdzējusi Krieviju partijas Nacionālās komitejas e-pastu uzlaušanā Trampa interesēs.

ASV presē pēdējā laikā attiecībā uz Trampa un Putina saitēm bieži parādās termins "bromance" ("čomu romāns"), raksturojot ciešo draudzību, kas viņus it kā saista.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA