Kremlis izmanto Čehijas prezidentu ietekmes nostiprināšanai
Lai arī kādu nostāju Krievija ieņemtu, Zemans to aizstāv.
Pasaulē
2016. gada 19. augusts, 21:30

Kremlis izmanto Čehijas prezidentu ietekmes nostiprināšanai

Jauns.lv

Kremlis izmanto Čehijas prezidentu Milošu Zemanu savas ietekmes nostiprināšanai, teikts Čehijas domnīcas "Evropske hodnoty" ("Eiropas vērtības") jaunākajā pētījumā.

Kremlis cenšas graut ticību demokrātiskajiem politiķiem un institūcijām, Eiropas Savienībai (ES) un NATO, norāda pētījuma autori domnīcas pētnieks Jakubs Janda un žurnāla "Respekt" reportieris Ondržejs Kundra.

"Mēs kā Krievijas galvenās intereses esam identificējuši politisko sabiedroto pozīciju nostiprināšanu un Trojas zirgu izmantošanu, lai ES un NATO vairotu šķelšanos," sacīja Janda.

Citu Krievijas mērķu vidū ir uzticības mazināšana politiskajiem oponentiem un ilgtermiņā - izstāšanās no ES.

Prezidents Zemans ir nozīmīgs Krievijas politiskais sabiedrotais, uzsvēra Janda un Kundra. "ES dalībvalsts prezidents ir vērtīgs viņu sabiedrotais. Lai arī kādu nostāju Krievija ieņemtu, Zemans to aizstāv," sacīja Janda.

Viņš jau ilgstoši kritizē Zemana pozitīvo attieksmi pret Krieviju. Savukārt prezidents vēl nesen atteicās reaģēt uz viņa kritiku. Kādas pornofilmas dēļ, kuras uzņemšanā Junda savulaik piedalījies, Zemans viņu neuzskata par vērā ņemamu partneri diskusijām.

Pētījuma autori arī apgalvo, ka bez politiķiem Kremlis izmanto dezinformācijas kampaņas un draudzīgas nevalstiskās organizācijas, tas atbalsta ekstrēmistu organizācijas, ļaunprātīgi izmanto krievvalodīgo minoritāti, kombinē ekonomiskās un politiskās intereses, lai ietekmētu Čehijas sabiedrību.

LETA/Foto: EPA/LETA