Filipīnu prezidents draud izstāties no ANO
"Negribu jūs apvainot, bet varbūt mums vienkārši jāpieņem lēmums par izstāšanos no ANO," viņš paziņojis.
Pasaulē
2016. gada 21. augusts, 19:26

Filipīnu prezidents draud izstāties no ANO

Jauns.lv

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte svētdien pieļāvis, ka viņa valsts varētu izstāties no Apvienoto Nāciju Organizācijas, kas Filipīnas kritizējusi par nelegālā narkobiznesa apkarošanas kampaņu, kura dažu mēnešu laikā prasījusi simtiem upuru.

Duterte arī paziņojis, ka Filipīnas varētu izveidot alternatīvu starptautisko organizāciju un aicināt tai pievienoties katru valsti, kas to vēlētos, tai skaitā Ķīnu vai Āfrikas valstis.

Runādams preses konferencē Davao pilsētā, kur viņš pirms ievēlēšanas prezidenta amatā bija mērs, Duterte atkal, kā vairākkārt iepriekš, nosodījis ANO par "jaukšanos Filipīnu iekšējās lietās", kā arī nespēju tikt galā ar badu un terorismu pasaulē un situāciju Irākā un Sīrijā.

"Negribu jūs apvainot, bet varbūt mums vienkārši jāpieņem lēmums par izstāšanos no ANO," viņš paziņojis.

"Ziniet, Apvienotās Nācijas, - ja jūs par mani varat pateikt vienu sliktu lietu, es par jums varu pateikt desmit," izteicies Filipīnu prezidents, kas savās uzrunās mēdz neskopoties ar lamuvārdiem. "Ja jūs tiešām izturaties godīgi pret savu mandātu, jums būtu vajadzējis apturēt visus šos karus un slepkavošanas."

Dutertes uzsāktā narkobiznesa apkarošanas kampaņa saskaņā ar policijas ziņām kopš jūnija beigām prasījusi aptuveni 600 cilvēku dzīvības, bet daži Filipīnu mediji un cilvēktiesību organizācijas lēš, ka patiesībā upuru skaits jau varētu būt sasniedzis tūkstoti.

ANO īpašā ziņotāja jautājumā par nāvessodu izpildi bez tiesas sprieduma Agnese Kalamāra kritizējusi Duterti, kas solījis tiesisko imunitāti un atlīdzību drošības dienestu vīriem, kas nogalinātu cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par līdzdalību narkobiznesā.

Viņa uzsvērusi, ka šāda politika ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām, un izteikusi gatavību apmeklēt Filipīnas, lai pati iepazītos ar situāciju, bet Manila paziņojusi, ka viņas vizīte nav vēlama.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns asi nosodījis Duterti, kas savā priekšvēlēšanu kampaņā maijā solīja nogalināt 100 000 noziedzniekus un samest Manilas līcī tik daudz līķu, ka "zivis no tiem nobarotos treknas".

LETA/Foto: EPA/LETA