Populisti Nīderlandē sola aizliegt mošejas un Korānu
Pašreizējā parlamenta sasaukumā PVV ir tikai 12 vietas.
Pasaulē
2016. gada 26. augusts, 10:30

Populisti Nīderlandē sola aizliegt mošejas un Korānu

Jauns.lv

Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss partijas priekšvēlēšanu programmā solījis slēgt islāma skolas un aizliegt mošejas un Korānu.

Nīderlandē nākamās parlamenta vēlēšanas notiks 2017.gada martā, un Vilderss sabiedriskās domas aptaujās pašreiz ir viens no valsts populārākajiem politiķiem.

PVV sola virkni pasākumu, lai novērstu valsts islamizāciju, tostarp slēgt robežas un patvēruma meklētāju centrus, aizliegt imigrāciju no islāma valstīm un aizliegt musulmaņu sievietēm sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu tradicionālās galvas segas.

Sabiedriskās domas aptaujās PVV jau vairākus mēnešus apsteidz šobrīd koalīcijā esošās partijas - kreisi centrisko Darba partiju un premjerministra Marka Rutes vadīto liberālo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai.

Pērnā gada aptaujas prognozēja augošu atbalstu PVV, paredzot, ka partija varētu izcīnīt līdz 38 vietām parlamentā. Tomēr pašreiz aptaujas paredz PVV 28 no 150 parlamenta vietām.

Pašreizējā parlamenta sasaukumā PVV ir tikai 12 vietas.

Vilderss, kuram oktobrī būs jāstājas tiesas priekšā par rasu naida kurināšanu, arī solījis darīt visu iespējamo, lai sarīkotu referendumu par Nīderlandes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

PVV arī solījusi palielināt līdzekļus policijai un drošības pasākumiem.

LETA/Foto: ITAR-TASS/LETA/Scanpix