Gabriēls: "Turcijas uzņemšanu ES nepiedzīvošu"
Viņaprāt, viena no problēmām ir Turcijas lielais iedzīvotāju skaits - 79 miljoni.
Pasaulē
2016. gada 29. augusts, 11:52

Gabriēls: "Turcijas uzņemšanu ES nepiedzīvošu"

Jauns.lv

Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriēls svētdien paziņoja, ka savas karjeras laikā nesagaida Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), norādot, ka bloks nespētu Turciju uzņemt pat tad, ja Ankara izpildītu visus iestāšanās priekšnoteikumus.

Turcija iestāšanās sarunas ar ES uzsāka 2005.gadā, taču līdz šim panāktais progress ir niecīgs, neskatoties uz sarunu sākumposmā īstenotajām vērienīgajām reformām.

Daudzas ES dalībvalstis ar lielu piesardzību izturas pret tik lielas musulmaņu valsts uzņemšanu blokā. Šo atturību pēdējo gadu laikā vairojis arvien pieaugošais Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana autoritārisms.

Attiecības starp Ankaru un ES vēl vairāk saspīlējušas plašā tīrīšanas, kuras Erdoana režīms izvērsis pēc 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājuma, kuras daudzi tulko kā viņa centienus puču izmantot kā attaisnojumu jebkādas opozīcijas izdeldēšanai.

"Pat ja jūs uz manu politisko karjeru skatāties ļoti optimistiski, es noteikti nepieredzēšu, kā Turcija kļūst par ES dalībvalsti," svētdien notikušajā preses konferencē atzina šobrīd 56 gadus vecais Gabriēls.

Viņš piebilda, ka pašreizējā stāvoklī ES nemaz nespēj uzņemt Turciju savā sastāvā.

Viņaprāt, viena no problēmām ir Turcijas lielais iedzīvotāju skaits, kas, pēc Pasaules Bankas aplēsēm, sasniedzis 79 miljonus.

"Kā tas darbotos Eiropas Savienībā, kura šobrīd zaudē vienu no svarīgākajām dalībvalstīm, kas ir satricināta, kas pat nezina, kā tai vajadzētu pārorganizēties?" retoriski vaicāja Gabriēls.

Viņš pauda viedokli, ka Turcija kaut kad attālā nākotnē varētu vienīgi kļūt par izmainītās ES partneri tās "ārējā perifērijā".

Tēmas