Lietuvā ieradušies 4 Francijas iznīcinātāji, kas patrulēs Baltijas gaisa telpā
Francijas Gaisa spēku iznīcinātājs "Mirage 2000".
Pasaulē
2016. gada 29. augusts, 15:11

Lietuvā ieradušies 4 Francijas iznīcinātāji, kas patrulēs Baltijas gaisa telpā

Jauns.lv

Četri Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji "Mirage 2000" ieradušies Lietuvas Gaisa spēku bāzē Zokņos, Šauļu pievārtē, lai uz četriem mēnešiem pārņemtu NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā.

Četri Francijas iznīcinātāji Lietuvā ieradās svētdienas pēcpusdienā aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas gaisa spēku bāzes preses pārstāve Ieva Gulbiniene.

Francijas kontingents nomainīs Portugāles karavīrus, kas pašlaik veic misiju ar četriem iznīcinātājiem "F-16 Fighting Falcon".

Oficiālā kontingentu nomaiņas ceremonija Zokņu aviobāzē notiks trešdien.

Šī būs piektā reize, ka Francijas karavīri veic patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā. Šoreiz Francija uz misiju nosūtījusi ap simt karavīriem no Likseijas Gaisa spēku bāzes Francijas austrumos.

Iepriekšējo reizi Francijas kontingents NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā veica 2013.gadā, bet pirms tam arī 2011.,2010.un 2007.gadā.

Septembrī Vācijas kontingents ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon" pārņems patrulēšanas atbalsta misiju no Emari Gaisa spēku bāzes Igaunijā. Pašlaik Igaunijā ir bāzēti Lielbritānijas iznīcinātāji.

Gaisa patrulēšanas misijas iznīcinātāji dažas reizes nedēļā identificē un pavada Krievijas militārās lidmašīnas, kas lido starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Pieaugot Krievijas militārajai aktivitātei reģionā, Baltijas valstis ir izteikušas vēlmi, lai NATO kontingenta iznīcinātājiem to teritorijās būtu tiesības krīzes gadījumā veikt kaujas uzdevumus.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA