Pirmajā balsojuma kārtā igauņi pie jaunā prezidenta netiek
Par bijušo izglītības ministri Mailisu Repsu nobalsoja 26 parlamenta deputāti, kas ir par vienu mazāk nekā viņu izvirzījušo deputātu skaits.
Pasaulē
2016. gada 29. augusts, 16:10

Pirmajā balsojuma kārtā igauņi pie jaunā prezidenta netiek

Jauns.lv

Igaunijas parlaments pirmdien pirmajā balsojuma kārtā neievēlēja jauno valsts prezidentu, jo neviens no trim kandidātiem neieguva nepieciešamo vismaz 68 deputātu atbalstu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par bijušo tieslietu kancleru Allaru Jeksu nobalsoja 24 parlamenta deputāti, kas ir par trim vairāk nekā parakstījās par viņa izvirzīšanu augstajam amatam.

Par parlamenta spīkeru Erki Nestoru savu balsi atdeva 40 Rīgikogu deputāti, kas ir par trim mazāk nekā parakstījās par viņa izvirzīšanu.

Savukārt par bijušo izglītības ministri Mailisu Repsu nobalsoja 26 parlamenta deputāti, kas ir par vienu mazāk nekā viņu izvirzījušo deputātu skaits.

Astoņi biļeteni nebija aizpildīti.

Balsojumā piedalījās 99 Igaunijas parlamenta deputāti. Divi deputāti balsojuma sākumā neatradās parlamenta zālē.

Sociāldemokrātu Nestoru izvirzīja 43 parlamenta deputāti no divām valdošās koalīcijas partijām - Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas.

Repsu, kas ir opozīcijā esošās Centra partijas biedre, izvirzījuši 27 deputāti no Centra partijas.

Savukārt Jeksu par prezidenta amata kandidātu izvirzījis 21 deputāts no valdošās koalīcijas "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) un opozīcijā esošās Brīvās partijas.

Tā kā neviens kandidāts neieguva nepieciešamo divu trešdaļu deputātu atbalstu, otrdien notiks vēlēšanu otrā kārta, kurai kandidātu reģistrācija arī notiks otrdien. Ja arī šajā kārtā neviens netiks ievēlēts Igaunijas prezidenta amatā, otrdienas pēcpusdienā notiks trešā balsojuma kārta, kurā piedalīsies divi otrajā balsojuma kārtā vislielāko deputātu atbalstu saņēmušie kandidāti.

Ja arī trešajā kārtā parlaments nespēj ievēlēt prezidentu, valsts galvu ievēlē elektoru kolēģija, kurā ietilpst parlamenta deputāti un 234 pašvaldību pārstāvji. Vajadzības gadījumā elektoru kolēģijas balsojums plānots 24.septembrī.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēdzas oktobrī. Viņš nedrīkst kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

LETA/Foto: EPA/LETA