Igauņi prezidenta krēslā vislabprātāk redzētu ārlietu ministri. Viņas tēvs ir latvietis. VIDEO
Par nākamo Igaunijas prezidenti vislielākās izredzes kļūt ir ārlietu ministrei Marinai Kaljurandei, kuras tēvs ir latvietis. Latviešu papucis gan meitu pameta likteņa ziņā un viņu uzaudzināja māte viena pati.
Pasaulē
2016. gada 30. augusts, 06:12

Igauņi prezidenta krēslā vislabprātāk redzētu ārlietu ministri. Viņas tēvs ir latvietis. VIDEO

Jauns.lv

Nākamajam Igaunijas prezidentam, iespējams, vairs nevajadzēs precēties ar latvieti, lai saradotos ar saviem dienvidu kaimiņiem. Vairākiem Igaunijas prezidenta kandidātiem jau ir ļoti ciešas saites ar Latviju. Vienai kandidātei vīrs ir latvietis, bet otrai – tēvs.

Viens otrs no pašreizējie Igaunijas prezidenta kandidātiem Latvijā ir bijis pat biežāks viesis nekā latvieti Ievu par sievu apņēmušais pašreizējais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Igaunijas parlamentā (Rīgikogu) pirmdien, 29. augustā, uzsākās jaunā valsts prezidenta vēlēšanas. Igaunijā prezidenta vēlēšanu procedūra un viņa funkcijas ir tādas pašas kā Latvijā un eksperti paredz, ka pirmajā vēlēšanu kārtā igauņu parlamentārieši vēl jauno valsts galvu neizvēlēsies. Pašreizējam prezidentam Ilvesam otrais prezidentūras termiņš beidzas 10. oktobrī, kad viņa vietu Kadriorgas pilī jāieņem jaunajam prezidentam.

Igaunijas ārlietu ministres tēvs - latvietis

Sabiedriskās aptaujas liecina, ka igauņi vislabprātāk par jauno valsts galvu redzētu pašreizējo bezpartejisko ārlietu ministri Marinu Kaljurandu, kura bauda 25% igauņu atbalstu. Viņa gan sakās pirmajā prezidentu vēlēšanu kārtā nepiedalīsies, jo grib dot iespēju par prezidentu kļūt bijušajam Igaunijas premjeram iespēju Sīmam Kallasam.

Kaljurandas māte ir krieviete, bet tēvs latvietis. Tomēr viņu audzinājusi viena pati māte un tēva vārda ieraksts viņas dzimšanas apliecībā ir tikai formalitāte. Bet tas it nebūt neliecina, ka arī viņas saites ar Latviju ir tikai formalitāte. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Kaljurandas ģimenes tradīcija ir ik gadu apmeklēt Jūrmalu, viņai šādi braucieni kļuvuši par „noteikti jādara” tradīciju.

Viņa latviešu plašsaziņas līdzekļiem izteikusies: „Mans tēvs bija latvietis, bet diemžēl viņš mani neuzaudzināja. Man ir latviešu asinis, bet es diemžēl nerunāju latviešu valodā un neesmu uzaugusi latviešu kultūrā, bet mums ir kopīgas asinis, jūsu asinis”.

Igaunijas ārlietu ministre Latvijai novēl visu to labāko: „Es novēlu Latvijai būt plaukstošai, laimīgai un demokrātiskai - kādi jūs esat -, bet vēl plaukstošākai, vēl laimīgākai. Un ikvienam un ikkatram latvietim es gribu novēlēt to pašu, ko vēlu ikvienam un ikkatram igaunim - dzīvot laimīgā zemē, piepildīt sapņus, redzēt bērnus un mazbērnus augam brīvā, neatkarīgā valstī. Un vēl Latvijai - tev mūžam dzīvot, Latvija!”

Mailisas Repsas vīrs – latviešu advokāts

Starp prezidenta kandidātiem tiek minēta arī bijusi izglītības ministre, Rīgikoku deputāte no Centra partijas Mailisa Repsa, kuras atbalsts kā prezidenta kandidātei ir visnotaļ zems – trīs procenti. Te, jāpiebilst, ka Igaunijas Centra partija ir līdziniece mūsu „Saskaņai”, kura iestājas par ciešāku sadarbību ar Krieviju.  

Repsas vīrs ir latviešu jurists, zvērināts advokāts Agris Repšs, kurš Rīgā  strādā vienā no vadošajiem advokātu birojiem „Sorainen”. Viņš Latvijā nav plaši atpazīstama persona, un līdz šim izcēlies ar sasniegumiem profesionālajā jomā. Cēsīs dzimušais advokāts tagad katru nedēļas nogali brauc uz Igauniju un par savām mājām sauc Tallinu. Repšs ar savu nākamo sievu iepazinies studiju laikā Centrāleiropas universitātē Budapeštā, kur nonāca pēc mācībām Latvijas Universitātē.

Te jāpiebilst, ka Repsa pirms kļūšanas par aktīvu Igaunijas politiķi gadu par pasniedzēju ir nostrādājusi Rīgas Juridiskajā augstskolā, kur strādāja arī viņas vīrs.

Repsa saka, ka viņa gan nerunā latviski, bet šo to saprot. „Mana ģimene ir saistīta ar Latviju. Ne tikai mans vīrs ir latvietis un dzīvo Rīgā. Arī mūsu bērnu vecvecāki dzīvo Latvijā un protams, bērni ik pa laikam, arī vasarā dzīvo pie viņiem”.

Igauņu konservators vadījis ekskursijas pa Rīgu

Savukārt Konservatīvo partijas kandidāts uz prezidenta amatu Marts Helme, kura atbalsts sabiedrībā ir seši procenti, atzinies, ka viņam Rīga patīkot labāk, nekā Tallina.

Helme ir dzimis Pērnavā, un vecāki viņam bieži teikuši – braucam uz Rīgu iepirkties. „Mēs nekad nebraucām uz Tallinu. Viņi teica – Tallina ir maza un nabadzīga pilsēta! Braucam uz Rīgu! Tāpēc zinu to no bērnības. Braucām ar to vecmodīgo apaļo „Moskviču”. Un tagad nesen vēl līdz 2015. gadam man bija mazs tūrisma birojs. Un es arī strādāju kā gids. Simtiem reižu biju Rīgā. Man ļoti patīk Rīga! Tā man ir vismīļākā pilsēta,” ar komplimentiem par Rīgu intervijā Latvijas Televīzijai neskopojās prezidenta amata kandidāts.

Sākas Igaunijas prezidenta vēlēšanas

     

Kasjauns.lv/Foto: Postimees/Scanpix/LETA, EPA/LETA/ Video: LTV „Panorāma”