ASV apstiprina: otrdien mēģināts iznīcināt vienu no galvenajiem "Islāma valsts" ļaundariem
Adnani bija pazīstams ar saviem skaļajiem aicinājumiem uzbrukt mērķiem Rietumos.
Pasaulē
2016. gada 31. augusts, 11:02

ASV apstiprina: otrdien mēģināts iznīcināt vienu no galvenajiem "Islāma valsts" ļaundariem

Jauns.lv

ASV vadītās koalīcijas spēki otrdien gaisa triecienos Sīrijas ziemeļos centušies iznīcināt džihādistu grupējuma "Islāma valsts" runasvīru Abu Muhamedu al Adnani, atzinušas ASV amatpersonas, gan neapstiprinot viņa nāvi.

"Mēs joprojām novērtējam uzbrukuma rezultātus, bet Adnani novākšana no kaujaslauka iezīmētu vēl vienu nozīmīgu triecienu "Islāma valstij"," paziņoja Pentagona pārstāvis Pīters Kuks.

"Islāma valsts" otrdien pavēstīja, ka Adnani nogalināts Alepo provincē. Kuks pavēstīja, ka gaisa triecieni notikuši Bābas pilsētā tajā pašā provincē.

Kā pavēstīja grupējuma propagandas spārns "Amaq", Adnani nogalināts, kad "novērojis operācijas, lai atvairītu armijas kampaņas pret Alepo".

Adnani bija pazīstams ar saviem skaļajiem aicinājumiem uzbrukt mērķiem Rietumos.

Kuks Adnani raksturoja kā "Islāma valsts" ārējo operāciju "galveno arhitektu" un galveno runasvīru. Pentagona pārstāvis skaidroja, ka Adnani "koordinēja "Islāma valsts" kaujinieku kustību, tieši aicinot "vientuļo vilku" uzbrukumus civiliedzīvotājiem un bruņoto spēku locekļiem un aktīvi vervēja jaunus "Islāma valsts" locekļus".

Kāda ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona Adnani nosauca par vienu augstāk stāvošajiem "Islāma valsts" līderiem. Amatpersona atklāja, ka Adnani spēlējis lielu lomu šajā džihādistu grupējumā, tam aizvadītā gada laikā sarīkojot vairākus lielus teroraktus, tostarp Parīzē, Briselē, Stambulas lidostā un kafejnīcā Bangladešā, pašnāvnieka uzbrukumā Ankarā, kā arī virs Sīnāja pussalas Ēģiptē uzspirdzinot Krievijas pasažieru lidmašīnu.

Kopumā šajos uzbrukumos nogalināti 1800 cilvēki, bet 4000 tikuši ievainoti.

2014.gadā ASV valdība Adnani pasludināja par "globālu teroristu", un Valsts departamenta piedāvāja piecus miljonu dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzēs atrast šo džihādistu.


LETA/Foto: AP/LETA/Scanpix