Irāna mudina Turciju nekavējoties izbeigt intervenci Sīrijā
Ja Turcija neizvāks savu karaspēku, konflikta intensitāte tikai pieaugs, brīdināja Teherānas amatpersona.
Pasaulē
2016. gada 31. augusts, 17:31

Irāna mudina Turciju nekavējoties izbeigt intervenci Sīrijā

Jauns.lv

Irāna trešdien pieprasīja Turcijai nekavējoties apturēt intervenci Sīrijā, Ankaras iebrukumu dēvējot par "nepieņemamu" Sīrijas suverenitātes pārkāpumu.

Turcijas iebrukums Sīrijā, kas atbilstoši Ankaras skaidrojumam ir vērsts pret ASV atbalstītajiem kurdu kaujiniekiem, kā arī džihādistu grupējumu "Islāma valsts", ir pirmā kādas ārvalsts sauszemes spēku bruņotā intervence Sīrijā, kas nav saņēmusi Damaskas svētību.

"Cīņā pret terorismu ķeršanās pie metodēm, kas aizēno centrālās valdības politisko suverenitāti un leģitīmo varu, ir nepieņemama," sacīja Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Bahrams Gasemi.

"Kaut arī cīņā pret terorismu ir visu miermīlīgo valdību princips, tas neattaisno militāras operācijas citas valsts teritorijā bez koordinācijas ar tās centrālo valdību."

Ja Turcija neizvāks savu karaspēku, konflikta intensitāte tikai pieaugs, brīdināja Teherānas amatpersona.

"Turcijas armijai ir ātri jāizbeidz militārās operācijas," viņš sacīja. "Konflikta eskalācija Sīrijas ziemeļos novedīs pie vēl vairāk nevainīgu civiliedzīvotāju bojāejas."

Turcija pagājušajā nedēļā Sīrijas ziemeļos padzina "Islāma valsti" no robežpilsētas Džerābulusas un tad turpināja uzbrukumu kurdu spēkiem, kas kontrolē apvidus tālāk uz dienvidiem. Turcija veica uzlidojumus kurdu pozīcijām un apšaudīja tās ar artilēriju, izraisot Vašingtonas sašutumu.

ASV šobrīd cenšas novērst jaunas Sīrijas ziemeļos iegājušās Turcijas armijas un kurdu kaujinieku sadursmes. Sīrijas kurdi ir nozīmīgs Vašingtonas sabiedrotais cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", kopā ar kurdu vienībām darbojas ASV militārie konsultanti.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

LETA/Foto: AP/LETA/Scanpix