Musulmaņi visā pasaulē pošas ikgadējam svētceļojumam uz Meku. FOTO
Mekā jau ieradušies vairāki simti tūkstoši svētceļnieki, bet daudzi vēl tikai pošas uz Saūda Arābiju.
Pasaulē
2016. gada 31. augusts, 20:59

Musulmaņi visā pasaulē pošas ikgadējam svētceļojumam uz Meku. FOTO

Jauns.lv

Musulmaņi visā pasaulē sāk posties uz savu svēto pilsētu Meku Saūda Arābijā, lai piedalītos hadžā - piecu dienu svētceļojumā. Hadžs Mekā ir notikums, kas pulcē vienlaikus lielāko cilvēku skaitu. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sagaidāms, ka šogad tas notiks no 9.-14.septembrim, taču atbildīgās amatpersonas Saūda Arābijā ceturtdien apstiprinās pasākuma datumus, kas tiek aprēķināti saskaņā ar islāma kalendāru. 

Hadžs ir svētceļojums, kas ikvienam musulmanim vienreiz dzīvē ir jāveic, ja vien nav apstākļi, kas liedz to īstenot. Tā laikā svētceļotājiem septiņas reizes ir jāapiet apkārt Kaabai un ik reizi jānoskūpsta Melnais akmens. Tas ir viens no pieciem islāma pīlāriem un ir obligāts ikvienam veselam islāmticīgajam, kurš to var atļauties.

Jāatgādina, ka pērn hadža laikā 24.septembrī notikusī drūzma ir lielākā katastrofa hadža vēsturē. Saūda Arābijas oficiālā statistika liecina, ka tajā dzīvību zaudēja 769 svētceļnieki, bet ārvalstu sniegtie dati norāda uz vismaz 2297 bojāgājušajiem.

Svētceļnieki par notikušo nelaimi vainoja policiju, kas bija slēgusi ceļus un nespēja kontrolēt lielo cilvēku daudzumu. Drīz pēc šīs katastrofas tika izsludināta izmeklēšana, bet par tās rezultātiem netiek ziņots. 

 

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AP, AFP, Reuters/LETA/Scanpix