Igaunim par juvelierveikala aplaupīšanu Lielbritānijā piespriež 19 gadus cietumā
Esot pierādīts, ka Malms organizēja laupīšanu, lai gan laupīšanas brīdī neatradās veikala telpās.
Pasaulē
2016. gada 1. septembris, 15:57

Igaunim par juvelierveikala aplaupīšanu Lielbritānijā piespriež 19 gadus cietumā

Jauns.lv

Tiesa Lielbritānijā piespriedusi 19 gadu cietumsodu Igaunijas pilsonim, kurš atzīts par organizatoru 2015.gadā notikušai juvelierizstrādājumu veikala aplaupīšanai Līdsā, kur noziedznieku guvums bija vairāk nekā 900 tūkstošu Lielbritānijas mārciņu (vienu miljonu eiro) vērts.

40 gadu vecajam Raigo Malmam tiesa Līdsā piesprieda cietumsodu pēc tam, kad atzina viņu vainīgu par sazvērestību juvelierizstrādājumu veikala "Berry's" aplaupīšanā pērn 24.martā, vēstīja televīzijas kanāls ITV.

Tiesnesis Džefrijs Mersons paziņoja, ka pierādījumi ir pārliecinoši par to, ka Malms organizēja laupīšanu, lai gan laupīšanas brīdī neatradās veikala telpās. Tiesnesis secināja, ka Igaunijas pilsonis izveidoja laupītāju bandu un organizēja tās ierašanos Lielbritānijā, bet no pašas laupīšanas viņš distancējies, lai "samazinātu pieķeršanas riskus".

Veikalā Līdsā un nākamajā dienā Londonas veikalā "Watches of Switzerland" laupīšanu veica trīs citi Igaunijas pilsoņi. Tiesa Līdsā decembrī 44 gadus vecajam Alaram Kajurandam un 26 gadus vecajam Rainisam Kilkam piesprieda 18 gadu cietumsodu, bet 30 gadu vecajam Taimaram Uibopū piespriests 15 gadu cietumsods.

Apsūdzībā teikts, ka vīrieši 2015.gada 24.martā Līdsā aplaupīja juvelierizstrādājumu veikalu "Berry's", bet dienu vēlāk - "Watches of Switzerland" veikalu Londonā.

Laupīšanā Līdsā videonovērošanas kameras fiksēja Kajurandu, kurš laupīšanas brīdī bija uzlicis parūku un ar ieroci draudēja veikala darbiniekiem un apsargam. Laupītāju guvums bija rokas pulksteņi 935 tūkstošu Lielbritānijas mārciņu (1,1 miljona eiro) vērtībā. Vēlāk 64 pulksteņus izdevās atgūt, bet pulksteņi 450 tūkstošu mārciņu (530 tūkstošu eiro) vērtībā netika atrasti.

Trīs civilpersonas, kas redzēja laupītājus bēgam, palīdzēja vienu no viņiem aizturēt, kas ļāva izmeklētājiem atrast arī pārējos bandas locekļus.

"Watches of Switzerland" Londonā tika aplaupīts pērn 25,martā. Laupītāju guvums bija seši rokas pulksteņi "Cartier" 30 tūkstošu mārciņu (35 tūkstošu eiro) vērtībā.

Trīs Līdsas iedzīvotāji, kas pirms policijas ierašanās aizturēja Uibopū, tika atalgoti ar 750 mārciņu (884 eiro) prēmiju. Tādu saņēma arī apsargs, kurš izjauca laupīšanu Londonas veikalā.

LETA / Foto: ekrānuzņēmums no video