Nicas tiesa atceļ burkini aizliegumu
Nicā kopš burkini valkāšanas aizlieguma ieviešanas tika izrakstīti vismaz 30 sodi.
Pasaulē
2016. gada 1. septembris, 23:40

Nicas tiesa atceļ burkini aizliegumu

Jauns.lv

Francijas dienvidu kūrortpilsētas Nicas tiesa ceturtdien atcēla aizliegumu pludmalēs nēsāt visu ķermeni sedzošos peldkostīmus jeb burkini.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesa paziņoja, ka 14.jūlijā notikušais uzbrukums, kad islāma ekstrēmists Bastīlijas dienā Nicā noslepkavoja 85 cilvēkus, nav pietiekams pamatojumus šādam aizliegumam.

Francijas augstākās administratīvās tiesas instance - Valsts padome - pagājušajā piektdienā nolēma atcelt Vilnēvlubē pilsētas burkini aizliegumu, radot precedentu. Taču Nica un vairākas citas pilsētas spriedumu ignorēja un paturēja spēkā aizliegumus.

Nica bija viena no pirmajām, kas šovasar aizliedza burkini, jo tas "uzkrītoši parāda piederību reliģijai laikā, kad Francija un dievnami ir teroristu uzbrukumu mērķis" un rada risku sabiedrībai.

Taču pilsētas administratīvā tiesa ceturtdien nolēma, ka šādi riski nepastāv un 14.jūlijā notikušā terorista uzbrukuma izraisītās emocijas un bažas nav pietiekošs pamats likumīgam aizliegumam. Tāpat tiesa nolēma, ka burkini nerada risku higiēnai, piedienīgumam vai peldēšanas drošībai.

Nicā kopš aizlieguma ieviešanas izrakstīti vismaz 30 sodi.

Burkini aizliegumi izraisījuši asas debates par sieviešu tiesībām un Francijas valsts rūpīgi sargāto sekulārismu.

LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA / AP/Scanpix/LETA

Tēmas