Piektdaļa šveiciešu izspiego savus kaimiņus; iemesli - visai dīvaini
Populārākie iemesli izspiegošanai bija uzzināt, kā kaimiņi kopj augus - 28% gadījumu.
Pasaulē
2016. gada 4. septembris, 16:22

Piektdaļa šveiciešu izspiego savus kaimiņus; iemesli - visai dīvaini

Jauns.lv

Vairāk nekā piektdaļai Šveices iedzīvotāju ir paradums izspiegot savus kaimiņus, liecina pētījums.

Pēc vietnes comparis.ch pasūtījuma veiktajā pētījumā vairāk nekā 1000 šveiciešu tika iztaujāti par to, vai viņi izspiego citus un vai paši tiek izspiegoti.

22% atzina, ka novēro kaimiņus, lietojot binokļus, fotoaparātus vai telefonos iebūvētas kameras, vai skatoties pa actiņu savās durvīs.

Populārākie iemesli izspiegošanai bija uzzināt, kā kaimiņi kopj augus (28% gadījumu), kā remontē savu māju (24%), kā izturas pret saviem bērniem (18%) un pret kopdzīves partneri (13%).

Ar izspiegošanu nodarbojās šveicieši galvenokārt vecumā no 15 līdz 29 gadiem, savukārt par kaimiņiem vismazāk interesējās šveicieši vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem.

Uz jautājumu, vai viņi jūtas novēroti, 40% respondentu kopumā un 48% jauniešu vidū atbildēja apstiprinoši.

Atšķirība starp šveiciešu skaitu, kas jūtas novēroti, un izspiegošanā atzinušos skaitu vai nu liecina par nelielu šveiciešu paranoju vai par to, ka ne visi kaimiņu izspiegošanā iesaistītie to atzīst.

Respondenti sacīja, ka visvairāk jūtas novēroti uz balkoniem un terasēm. Nākamās telpas bija dzīvojamā istaba, virtuve, kāpnes un guļamistaba.

Comparis.ch pārstāve Nina Špīhofere atzina, ka kaimiņi ir "ļoti svarīgs [temats] vairumam cilvēku" Šveicē.

Lielais jauniešu skaits, kas jūtas izspiegoti un paši izspiego citus, var būt izskaidrojams ar to, ka viņi ir "digitālā paaudze ar viedtālruņiem" un šī tehnoloģija nodrošina vairāk iespēju izspiegošanai.

Novēroti jutās 43% cilvēku lielpilsētās, 38% piepilsētās un 36% laukos. Visvairāk to, kas jutās novēroti, bija Tičīno kantonā – 53%.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA