Krievijas prominentākais sabiedriskās domas pētniecības centrs atzīts par "ārvalstu aģentu"
Šāds statuss grauj sabiedrības uzticību centram.
Pasaulē
2016. gada 5. septembris, 23:33

Krievijas prominentākais sabiedriskās domas pētniecības centrs atzīts par "ārvalstu aģentu"

Jauns.lv

Krievijas Tieslietu ministrija atzinusi valsts prominentāko sabiedriskās domas aptauju veicēju Levadas centru par "ārvalstu aģentu", pirmdien ziņoja aģentūra "Interfax".

Saskaņā ar 2012.gadā Krievijā pieņemto likumu nevalstiskā organizācija tiek atzīta par "ārvalstu aģentu", ja pieņem naudu no ārvalstu valdības un iesaistās politiskās aktivitātēs.

Atzīšana par "ārvalstu aģentu" ne tikai grauj sabiedrības uzticību organizācijai, bet draud arī ar sodanaudām vai pat slēgšanu.

Tieslietu ministrija skaidroja, ka lēmumu atzīt Levadas centru par "ārvalstu aģentu" pieņēmusi pēc pārbaudes, kuru savukārt ierosinājusi tā dēvētā Antimaidana kustība, kuras mērķis ir nepieļaut Krievijā tādus nemierus, kas noveda pie prokrieviskā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas.

Levadas centra vadītāja vietnieks Aleksejs Graždankins "Interfax" pauda cerību, ka organizācijai jau pavisam tuvā nākotnē izdosies atbrīvoties no šī statusa.

Lai to panāktu, centrs samazinās kontaktus ar saviem ārvalstu klientiem, viņš piebilda.

Levadas centrs tika izveidots 21.gadsimta sākumā. Tā pamatu veidoja speciālisti, kas aizgāja no darba Krievijas Sabiedriskās domas pētniecības centrā, kas ir lielākā šāda valsts iestāde Krievijā.

LETA/Foto: Sputnik/LETA/Scanpix