ANO komisārs Trampu salīdzina ar "Islāma valsti"
Zeids Raads Al Huseins ir pārliecināts, ka populisms novedīs pie vardarbības.
Pasaulē
2016. gada 6. septembris, 12:26

ANO komisārs Trampu salīdzina ar "Islāma valsti"

Jauns.lv

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads Al Huseins nosodījis ASV Republikāņu partijas prezidenta kandidātu Donaldu Trampu par “rasistisku un reliģiozu aizspriedumu” sludināšanu un popularizēšanu. Viņš brīdinājis, ka populisma pieaugums politikā varētu novest pie vardarbības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Drošības konferencē Zeids Raads Al Huseins vērsās pret Nīderlandes labējās partijas līderi Hērtu Vildersu un citiem “populistiem, demagogiem un politiskajiem fantazētājiem”. Minot Trampu, Lielbritānijas Naidželu Farāžu un Francijas Žanu Marī Lepēnu kā piemērus, viņš pauda pārliecību, ka šo politiķu izmantotā “iebiedēšanas” taktika ir pielīdzināma “Islāma Valsts” jeb “Daesh” darbībām.

“Nepārprotiet, es nebūt nedomāju, ka nacionālistiski noskaņotu demagogu un “Daesh” rīcība ir vienāda,” skaidroja Zeids. “Taču komunikācijas veids, puspatiesību un pārlieku vienkāršotu situāciju izmantošana raksturīga gan “Daesh” propagandai, gan populistiem.”

“Iespējams, vēsture Vildersa kungam un viņa līdziniekiem iemācījusi, ka ksenofobiju un fanātismu viegli pārvērst par ieroci. Atmosfēra kļūs nokaitēta un naidpilna, paredzams, ka tas strauji var novest līdz milzīgam vardarbības uzplaiksnījumam,” brīdina politiķis.

Aptaujās par Nīderlandes 2017. gada parlamentārajām vēlēšanām Vilderss izrādījies vispopulārākais. Viņš sola apturēt musulmaņu imigrāciju, aizvērt mošejas un aizliegt Korānu. Tāpat viņš vēlas, lai Nīderlande izstājas no Eiropas Savienības, līdzīgi kā to nolēmusi darīt Lielbritānija.

Kasjauns.lv/Foto: EPA, Reuters/Scanpix/LETA