Francijā sašauj un aiztur radikalizētu sievieti. Viņa pie Parīzes Dievmātes katedrāles atstāja auto ar gāzes baloniem
Aizturētās tēvs pastāstījis, ka viņa meita esot radikalizējusies.
Pasaulē
2016. gada 9. septembris, 08:11

Francijā sašauj un aiztur radikalizētu sievieti. Viņa pie Parīzes Dievmātes katedrāles atstāja auto ar gāzes baloniem

Jauns.lv

Francijā uz dienvidiem no Parīzes ceturtdien tika sašauta un aizturēta sieviete, kas bija meklēta pretterorisma izmeklēšanā saistībā ar sešiem gāzes baloniem, kas atrasti automobilī pie Parīzes Dievmātes katedrāles, pavēstīja izmeklēšanas ziņu avots.

Sieviete, kas tika aizturēta Esonas departamenta Busīsentantuānas pilsētā, bija viena no šī automobiļa īpašnieka meitām. Aizturēšanas laikā viens policists tika ievainots ar nazi.

Tika aizturētas arī divas citas sievietes.

Izmeklēšanai tuvi ziņu avoti pirms tam pavēstīja, ka Francijas policija sākusi izmeklēšanu un aizturējusi divus pārus saistībā ar pretterorisma izmeklēšanu pēc gāzes balonu atrašanas automobilī, kas bija atstāts pie Parīzes Dievmātes katedrāles.

Vispirms policija aizturējusi vīrieti un sievieti, kuri abi bija zināmi drošības dienestiem un saistīti ar radikālo islāmu. Pēc tam vēl viens pāris tika aizturēts Montaržī pilsētā uz dienvidiem no Parīzes.

Jau vēstīts, ka pamestais automobilis "Peugeot 607" ar ieslēgtiem priekšējiem lukturiem tika atrasts nedēļas nogalē Parīzes centra rajonā, kas ir ļoti populārs tūristu vidū.

Bāra darbinieks, kurš strādā netālu no katedrāles, svētdien pamanīja aizdomīgo sudrabkrāsas automobili bez numurzīmēm, kura aizmugures sēdeklī bija gāzes balons, un par to ziņoja policijai.

Noskaidrojās, ka šis gāzes balons bija tukšs, tomēr mašīnas bagāžniekā tika atrasti pieci pilni gāzes baloni. Detonatori netika atrasti, paziņoja policija.

Automobiļa īpašnieks, kurš varas iestādēm ir zināms kā bijušais islāmistu sludinātājs, otrdienas vakarā tika atbrīvots. Toties tika meklēta viņa meita, kura, pēc tēva teiktā, esot radikalizēta.

Parīzes 5.rajona mērs Floransa Bertū, kura vadītajā rajonā šī automašīna tika atrasta, vēstulē Parīzes policijas priekšniekam pauda neapmierinātību ar to, ka automobilis bija nelikumīgi novietots katedrāles tuvumā divas stundas, neraugoties uz vairākiem telefona zvaniem policijas štābam.

Parīzes Dievmātes katedrāle ir viens no šīs pilsētas populārākajiem apskates objektiem. To apmeklē 13 miljoni cilvēku gadā.

Francijas iekšējā izlūkdienesta DGSI vadītājs Patriks Kalvārs maijā brīdināja par "jaunu uzbrukuma formu", kurā spridzekļi tiktu atstāti tuvu vietām, kas piesaista cilvēku pūļus. Šādos uzbrukumos būtu daudz upuru, bet spridzinātāju pašnāvnieku dzīvības netiktu ziedotas, Kalvārs paziņoja parlamenta komitejai.

Francijas drošības dienestus sevišķi satrauc briesmas, kuras rada ekstrēmisti, kas atgriezušies no Sīrijas pēc karošanas džihādistu grupējuma "Islāma valsts" rindās. Saskaņā ar Francijas prokuratūras datiem Sīrijā vēl atrodas apmēram 700 Francijas pilsoņu.

LETA/Foto: AP/LETA/Scanpix