Pasaulē
2016. gada 10. septembris, 08:00

Kalē "džungļu" biezokņi no putna lidojuma. Drīzumā tur sliesies mūris. FOTO

Jauns.lv

Lielbritānija sāks celt mūri Francijas ziemeļu ostas pilsētā Kalē, lai apturētu nelegālo migrantu iekļūšanu kravas mašīnās, kuras dodas uz Lielbritāniju, šonedēļ paziņoja Lielbritānijas Iekšlietu ministrija.

Mūris tiks celts saskaņā ar vienošanos, kas tika panākta šogad. Četrus metrus augstā un vienu kilometru garā barjera tiks uzbūvēta uz ostas pievedceļa. Būvniecība sāksies šomēnes, un to paredzēts pabeigt līdz gada beigām, sacīja amatpersonas.

Mūris, kura celtniecību finansēs britu valdība saskaņā ar martā notikušā samitā panāktu vienošanos, papildinās drošības žogu, kas jau ir izveidots ap ostu un ieeju Lamanša tunelī. Ir gaidāms, ka šis mūris izmaksās 2,7 miljonus eiro.

Britu parlamentāriete no Zaļās partijas Kerolaina Lūkasa nosauca iecerēto mūri par "necilvēcīgu". Kampaņu grupa "Citizens UK" aicināja Lielbritāniju izmantot mūra celšanai paredzēto naudu, lai pārverstu migrantu bērnus ar ģimenēm no Kalē uz Lielbritāniju.

Lielbritānijas Kravu pārvadātāju asociācijas vadītājs Ričards Bērnets intervijā raidsabiedrībai BBC paziņoja, ka šī mūra būvniecība ir "nodokļu maksātāju naudas nederīga izlietošana".°

Viņš sacīja, ka mūrim paredzētais finansējums "tiktu daudz labāk izlietots, palielinot drošību gar pievedceļiem".

ASV prezidenta kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps ir paziņojis, ka savas ievēlēšanas gadījumā plāno uzcelt mūri gar Meksikas robežu, lai apturētu migrantu pieplūdumu, un ka tā uzcelšanu finansēs Meksikas valdība.

Daudzi komentētāji mikroblogu vietnē "Twitter" salīdzināja Kalē plānoto mūri ar Trampa iecerēto. "Tagad mēs esam Trampa Apvienotā Karaliste," rakstīja viens no viņiem.

Cieš arī Latvijas kravas pārvadātāji

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka Kalē "džungļu" iemītnieku uzbrukumos cietuši arī Latvijas kravas pārvadātaji. Braucot cauri Kalē pilsētai Francijā, par upuri uzbrukumam pagājušajā mēnesī kļuvis latviešu šoferis Valdis Graumanis. Ceļā uz pilsētas ostu, viņa kravas furgonu ielencis nelegālo migrantu pūlis un meties to izdemolēt.

Arī LNT ziņas vēstīja, ka nepieļaut migrantu ierāpšanos kravas furgonā ir finansiāli svarīgi. Ja kravas nodalījums ir bojāts, klienti atsakās pieņemt preci, tā ir jāiznīcina, un tieši pārvadātāja uzņēmumiem jāsedz zaudējumi. Cik lieli tie līdz šim bijuši, uzņēmumā neatklāj.

Nelegālo imigrantu dēļ Latvijas kravu pārvadātājiem ir arī citi būtiski zaudējumi. Apdrošināšanas kompānijas pacēlušas apdrošināšanas maksu, jo migranti tiek uzskatīti par risku kravām, automašīnām un šoferiem.


LETA/Kasjauns.lv/Foto: AP, AFP, EPA, Reuters/LETA/Scanpix