Norvēģijā friziere sodīta par hidžabā tērptas musulmanietes neapkalpošanu
Musulmaņu sievieti hidžābā friziere atteicās apkalpot.
Pasaulē
2016. gada 12. septembris, 13:36

Norvēģijā friziere sodīta par hidžabā tērptas musulmanietes neapkalpošanu

Jauns.lv

Norvēģijā frizierei piemērota aptuveni 1000 eiro liela sodanauda par atteikšanos apkalpot musulmaņu sievieti hidžabā.

Frizierei Merētei Hodnei draudēja līdz pat sešiem mēnešiem ilgs cietumsods par diskrimināciju, balstoties uz reliģisko piederību.

Viņa savā salonā Brīnē, Norvēģijas dienvidrietumos, pērnā gada oktobrī atteikusies apkalpot 24 gadus veco Maliku Bajanu.

"Tiesai (..) nav šaubu, ka apsūdzētā rīkojās ar nodomu, ka viņa tīšām diskriminēja Bajanu, izraidot viņu no salona, jo viņa ir musulmaniete," teikts tiesas spriedumā.

Tiesa piemēroja Hodnei 10 000 kronu (1075 eiro) lielu sodanaudu un lika segt tiesas izdevumus 5000 kronu apmērā.

Hodne gatavojas tiesas spriedumu pārsūdzēt.

47 gadus vecā friziere tiesā sacīja, ka uzskatījusi tradicionālo musulmaņu galvas lakatu par politisku simbolu, kas reprezentē viņai biedējošu ideoloģiju.

"Es uztvēru to kā totalitāru simbolu. Kad redzu hidžabu, es nedomāju par reliģiju, bet par totalitārām ideoloģijām un režīmiem," sacīja Hodne.

Apsūdzības rakstā norādīts, ka friziere sacījusi Bajanai, lai viņa meklē citu vietu, jo šeit netiek pieņemti tādi klienti kā viņa.

Friziere sākotnēji atteicās maksāt 8000 kronu lielu sodanaudu par reliģisko diskrimināciju, un lieta tika nodota tālāk apgabala tiesai.

Hodne atzina, ka būtu varējusi atraidīt Bajanu daudz pieklājīgāk, bet noliedza, ka būtu viņu diskriminējusi reliģiskās piederības dēļ.

LETA / Foto: Itar-Tass/Scanpix/LETA