Maskavas izplatīto melu dēļ uzvirmo spriedze starp Vāciju un Krieviju
Maskavas apgalvojumi, ka Vācijas kanclere Angela Merkele it kā būtu mudinājusi Bulgāriju ANO ģenerālsekretāra amatam izraudzīties jaunu kandidātu, ir nepatiesi.
Pasaulē
2016. gada 12. septembris, 20:50

Maskavas izplatīto melu dēļ uzvirmo spriedze starp Vāciju un Krieviju

Jauns.lv

Maskavas apgalvojumi, ka Vācijas kanclere Angela Merkele it kā būtu mudinājusi Bulgāriju ANO ģenerālsekretāra amatam izraudzīties jaunu kandidātu, ir nepatiesi, pirmdien paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Mārtins Šēfers.

Krievijas oficiālā pārstāve "izplata apgalvojumus, kas objektīvi ir nepatiesi", sacīja amatpersona, šos soļus dēvējot par "nedraudzīgiem".

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova svētdien apgalvoja, ka Maskava šomēnes notikušajā G20 samitā esot "skaidri" norādījusi - "jebkādi tieši vai netieši centieni ietekmēt [Bulgāriju] ir nepieņemami".

Atbilstoši dažu mediju informācijai Bulgārija šobrīd strādā pie tā, lai nomainītu savu kandidātu ANO ģenerālsekretāra amatam, kas ar nākamo gadu būs vakants.

Bulgārija grasoties aizstāt savu pašreizējo kandidāti UNESCO ģenerālsekretāri Irinu Bokovu ar Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenti Kristalinu Georgijevu, apgalvo šie mediji.

EK preses sekretārs pirmdien atteicās izteikties par šīm "preses spekulācijām".

Bulgārijas vicepremjere Rumjana Bačvarova pirmdien atzina, ka Bokovas kandidatūra "nav pietiekami pārliecinoša" un ka par šo jautājumu "tuvākajās dienās "būs jaunumi".

Uz ANO ģenerālsekretāra amatu šobrīd kandidē desmit cilvēki. Jaunā ģenerālsekretāra vārds varētu kļūt zināms, ātrākais, oktobrī.

Pēc provizoriskajiem balsojumiem ANO Drošības padomē vadībā atrodas bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Guterrišs, bet Bokova atrodas piektajā vietā.

Nākamajā vēlēšanu kārtā 4.oktobrī Drošības padomes dalībvalstis potenciāli varētu nobloķēt kādu no kandidātiem, ar to mainot sacensības dinamiku.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA