Vācijā tiesā 95 gadus vecu, ratiņkrēslā sēdošu, izbijušu Aušvicas nometnes sanitāru
Apsūdzētais esot bijis daļa no nometnes hierarhijas un tāpēc ir atbildīgs par slepkavībām, kas tolaik notika Aušvicā.
Pasaulē
2016. gada 12. septembris, 22:40

Vācijā tiesā 95 gadus vecu, ratiņkrēslā sēdošu, izbijušu Aušvicas nometnes sanitāru

Jauns.lv

Pirmdien Neibrandenburgā, Vācijā, tiesas priekšā stājās bijušais Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes sanitārs, kurš tiek apsūdzēts par līdzdalību 3681 nacistu nogalinātā cilvēka nāvē. Apsūdzētais bēdīgi slavenajā nometnē strādājis laikā, kad tur, domājams, tika nogādāta Annas Frankas ģimene.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viena mēneša laikā, kad apsūdzētais 1944.gadā strādājis nometnē par mediķi, tur 14 deportāciju vagonos nogādāts 3681 ieslodzītais, kas tika nogalināti gāzes kamerās, sacīja prokurors.

Vienā no šiem vilcieniem bijusi Annas Frankas ģimene. Pati ebreju pusaudze slēpās no nacistiem Vācijas okupētajā Nīderlandē un savu likteni dokumentēja dienasgrāmatā. Viņa nomira vēl pēc gada Bergenes-Belzenes koncentrācijas nometnē.

95 gadus vecais apsūdzētais, kura vārds Vācijas strikto privātuma likumu dēļ netiek izpausts, par Frankas nāvi nav apsūdzēts.

Šī ir jau ceturtā reize, kad apsūdzētais, kurš tiesas zālē tika iestumts ratiņkrēslā, šajā lietā stājas tiesas priekšā. Iepriekšējās reizes process viņa vājās veselības dēļ tika pārtraukts.

Kā skaidroja prokuratūra, apsūdzētais 1944.gadā vienu mēnesi strādājis par sanitāru 650 metru attālumā no Aušvicas nometnes gāzes kamerām.

 

Apsūdzētais esot bijis daļa no nometnes hierarhijas un tāpēc ir atbildīgs par slepkavībām, kas tolaik notika Aušvicā, norādīja prokuratūra.

Apsūdzētā advokāti uzstāj, ka viņu klients ir nevainīgs.

 

LETA/Foto: Vida Press