Pasaulē
2012. gada 8. maijs, 10:44

Maskavā visas nakts garumā noticis mītiņš pret Putinu; aizturēti protestu līderi

Jauns.lv

Maskavas centrā vien nepilna kilometra attālumā no Kremļa opozīcijas aktīvisti visu nakti aizvadījuši mītiņā pret nule kā amatā stājušos prezidentu Vladimiru Putinu.

Demonstrācijā aizturēts populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs un Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs.

Viņiem noformēti administratīvie protokoli par sabiedriskās kārtības traucēšanu mītiņa laikā.

Maksimālais soda mērs, ko protestu kustības līderiem var piemērot šajā gadījumā, ir līdz 1000 rubļu (18 latu) naudassods.

Tikmēr ziņu aģentūras AFP korespondents vēsta, ka opozīcijas aktīvistu mītiņš turpinās arī otrdienas rītā un tajā joprojām piedalās ap simts cilvēku. Savukārt radiostacija "Eho Moskvi" ziņo, ka šobrīd protestētāju skaits atkal sācis pieaugt un viņu pašlaik ir ap 400.

Mītiņa rīkošana naktī un nakšņošana zem klajas debess ir jauna opozīcijas protestu taktika.

Navaļnijs šo mītiņu raksturojis kā "beztermiņa tautas pastaigu".

Sākotnēji policija mītiņā vien noraudzījās un tajā neiejaucās, bet galu galā aizturēja Navaļniju un Udaļcovu.

Pēc policijas sniegtajiem datiem, kopš svētdienas Maskavā aizturēti teju 750 demonstranti.

LETA jau ziņoja, ka Putins pirmdien nodeva Krievijas prezidenta amata zvērestu, tādējādi sākot jau trešo amata termiņu Kremlī.

Putins, kā jau bija sagaidāms, pirmdien premjerministra amatam izvirzīja līdzšinējo valsts galvu Dmitriju Medvedevu, šādi izpildot jau pērn pausto nodomu par savstarpējo apmainīšanos ar amatiem.

Sagaidāms, ka Valsts dome īpašā sesijā otrdien izvērtēs Medvedeva kandidatūru. Tas, ka Medvedevs premjera amatā tiks apstiprināts, ir pilnīgi skaidrs, jo atbalstu viņam apliecinājusi valdošā partija "Vienotā Krievija" un populista Vladimira Žirinovska vadītā Liberāldemokrātiskā partija.

LETA