Lietuviešiem kauns par skandalozo Klaipēdas zoodārzu – politiķus mudina to likvidēt
Liepājnieka Aigara publicētās bildes sadusmojušas gan latviešus, gan arī lietuviešus, turklāt pēc tam kad par Klaipēdas zoodārzu ziņojuši mediji, Lietuvas Zaļo partijas priekšsēdētājs nolēmis rīkoties.
Pasaulē
2016. gada 14. septembris, 08:03

Lietuviešiem kauns par skandalozo Klaipēdas zoodārzu – politiķus mudina to likvidēt

Jauns.lv

Klaipēdas zooloģiskais dārzs izpelnījās asu Lietuvas un Latvijas sabiedrības nopēlumu pēc tam, kad liepājnieks Aigars Prūsis internetā publicēja fotogrāfijas, kurās zoodārza zvēri redzami dzīvojam patiesi nožēlojamos apstākļos. Ziņas par zoodārza saimnieku vienaldzīgo attieksmi pret dzīvniekiem nu sasniegušas arī Lietuvas Seimu un kaimiņvalsts Zaļo partija apņēmusies to tā neatstāt.

Pēc tam kad latviešu fotogrāfs Aigars Prūsis internetā sacēla vētru par Klaipēdas zooloģiskajā dārzā redzēto, uzmanību tur notiekošajam pievērsa arī vairāki kā Latvijas tā Lietuvas mediji. Aigars, kurš kaimiņvalsts zoodārzu apciemoja augusta beigās, "Facebook" publicēja lērumu bilžu, kurās dzīvnieki redzami netīrībā, blakus trūdoša ēdiena paliekām un nīkstot tiešos saules staros. Redzētais licis aculieciniekam nodēvēt Klaipēdas zvēru mītni par „dzīvnieku koncentrācijas nometni”.

Kā ziņo lietuviešu portāls Lrytas.lt, reaģējot uz sašutumu publiskajā telpā, rīkoties nolēmis Seima deputāts, Lietuvas Zaļo partijas priekšsēdētājs Lins Balsis, kurš vērsies Vides ministrijā ar stingrām prasībām.

Maksā sodus un turpina nerūpēties par zvēriem

Kā zināms, līdz šim gan Klaipēdas „Mini Zoo”, lai arī saņēmis dažādus naudas sodus, nav īpaši centies uzlabot savā teritorijā mītošo zvēru dzīves apstākļus. Kā ziņo Lrytas.lt, vēl 2011.gadā starptautiskās savvaļas dzīvnieku aizsardzības organizācijas „Born Free” pētījumā kā arī Vides ministrijas ziņojumā atzīts, ka „Mini Zoo” atsevišķiem dzīvniekiem konstatēts svaiga ūdens trūkums. Papildus tam ziņots, ka daudzi dzīvnieki spiesti dienas aizvadīt neiztīrītos voljēros, staigājot pa izkārnījumiem un vecu, sapuvušu pārtiku, turklāt bieži vien tiem trūcis vietas un radušās pamatotas bažas par to, vai krātiņi tos pietiekami labi pasargā no parazītiem.

Klaipēdas zoodārzs esot jāslēdz

Lietuvas „zaļo” deputāts aicinājis Vides ministriju darīt visu nepieciešamo, lai Klaipēdas zoodārza „Mini Zoo” darbība nekavējoties tiktu izvērtēta. Konstatētu pārkāpumu gadījumā esot nepieciešams parūpēties par tur esošajiem dzīvniekiem, kā arī ieteikt Zooloģiskajai inspekcijai neizsniegt atļauju turpmākai bēdīgi slavenā zoodārza darbībai.

„Zaļo” deputāts Balsis papildus uzsvēris, ka nesen internetā publicētās bildes nav pirmais gadījums, kad Klaipēdas zoodārzs šādi nonācis uzmanības centrā. „Ņemot vērā to, ka šāda veida pārkāpumi zoodārzā konstatēti atkārtoti, mudinu Vides ministriju rīkoties un sākt izmeklēšanu. Manuprāt, ja situācija nemainās vairākus gadus, zoodārzam ir jāatņem atļauja un dzīvnieki jānogādā tur, kur par tiem pienācīgi parūpēsies,” teicis lietuviešu deputāts, norādot uz to ka 2001.gadā atvērtajā „Mini Zoo” ik pa laikam tiek konstatēta neadekvāta izturēšanās pret dzīvniekiem.

Dzīvnieku labturība Lietuvā ir problemātiska

Saskaņā ar deputāta Lina Balsa teikto, Lietuvai vēl tāls ceļš ejams, lai nodrošinātu adekvātu dzīvnieku labturības līmeni, kas būtu līdzvērtīgs citās Rietumeiropas valstīs esošajam. „Nav brīnums, ka Lietuvas zoodārzi šad tad pamatīgi izbiedē ārzemju tūristus.

Gadījumos, kad mūsu zoodārzus krata skandāli, uzmanība no tā ātri vien tiek novērsta, taču ārzemēs tikmēr populāri kļūst rezervāti, kuros dzīvnieki mīt lielās platībās, nevis būros. Vairākās valstīs ir likvidēti delfināriji un aizvien vairāk aizdomājas par dzīvnieku cirku aizliegšanu. Pat mūsu netālie kaimiņi Igaunija un Polija paspējuši aizliegt cirkā izmantot savvaļas zvērus,” paudis deputāts. Balsis informējis, ka pašlaik darbojas pie likuma grozījumiem, kuri, stājoties spēkā, aizliegs savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā arī Lietuvā.   Kasjauns.lv/Foto: Aigara Prūša personīgais arhīvs