Ziemeļkorejai gada beigās būs pietiekami materiāla 20 atombumbu izgatavošanai
Ziemeļkoreja nesen veica savu jaudīgāko kodolizmēģinājumu. Tas bija kopumā piektais.
Pasaulē
2016. gada 14. septembris, 10:19

Ziemeļkorejai gada beigās būs pietiekami materiāla 20 atombumbu izgatavošanai

Jauns.lv

Ar uzlabotām urāna bagātināšanas iekārtām un esošo plutonija krājumu Ziemeļkorejai gada beigās būs pietiekami materiāla aptuveni 20 atombumbu izgatavošanai, paziņojuši ieroču eksperti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziemeļkoreja izvairījusies no ANO sankcijām desmit gadu garumā, lai attīstītu urāna bagātināšanas procesu, kas ļāvis tai radīt faktiski pašpietiekamu kodolprogrammu, kura spēj saražot aptuveni sešas atombumbas gadā, norāda eksperti.

Ziemeļkorejas spējas kodolieroču jomā nav iespējams noskaidrot, taču tā pagājušajā nedēļā veica piekto un līdz šim visjaudīgāko kodolizmēģinājumu un gatavojas nākamajam, kas liecina, ka izmēģinājumiem tai materiālu netrūkst.

Phenjanai ir pārpārēm urāna rezervju un tā slepeni vairāk nekā desmitgadi strādājusi pie projekta, lai urānu bagātinātu līdz ieroču līmenim, saka eksperti.

Domājams, ka kodolprogramma spēj dot līdz 150 kilogramiem augsti bagātināta urāna gadā, sacīja viens no vadošajiem ekspertiem par Ziemeļkorejas kodolprogrammu Zigfrīds Hekers. Ar šo daudzumu pietiek sešu atombumbu izgatavošanai.

Ņemot vērā esošos plutonija krājumus, kas ir robežās no 32 līdz 54 kilogramiem, Ziemeļkorejai šī gada beigās būs pietiekami daudz materiāla 20 atombumbu izgatavošanai, sacīja Hekers.

LETA/Foto: Reuters/LETA/Scanpix