Tas beidzot ir noticis. Jauniete tiesāsies ar vecākiem par viņas bērnības bilžu likšanu "Facebook"
Bērnības fotogrāfijām labāk tomēr palikt ģimenes arhīvos.
Pasaulē
2016. gada 15. septembris, 08:03

Tas beidzot ir noticis. Jauniete tiesāsies ar vecākiem par viņas bērnības bilžu likšanu "Facebook"

Jauns.lv

18 gadus veca Karintija no Austrijas iesūdzējusi tiesā savus vecākus par apkaunojošu bērnības fotogrāfiju ievietošanu "Facebook" bez meitenes atļaujas. 

Meitene apgalvo, ka vecāki kopš 2009.gada padarījuši viņu gluži vai traku, nemitīgi ievietojot fotogrāfijas, tostarp neglaimojošus un pat intīmus mirkļus no meitas dzīves, sociālajā tīklā "Facebook". 

Jaunietes advokāts tic, ka viņai ir izredzes uzvarēt tiesā, ņemot vērā faktu, ka vecāki šo gadu laikā pamanījušies publiskot aptuveni 500 fotogrāfijas. 

Dažās publicētajās fotogrāfijās redzams, kā meitenei maina autiņbiksītes, tāpat ir attēli, kuri uzņemti īsi pēc treniņa, kad Karintija bija pamatīgi nosvīdusi. Jauniete medijiem pastāstīja, ka viņas vecāki bijuši "bez bremzēm" un viņus īpaši neuztrauca, ka dažās bērnības atmiņās meitene redzama, sēžot uz podiņa, kaila guļot gultiņā. 

"The Local" raksta, ka šīs fotogrāfijas redzējuši 700 vecāku "Facebook" draugi un, lai arī viņa pauda savus iebildumus, vecāki atteicās tās izņemt, liekot meitai spert radikālu soli un iesūdzēt miesīgo tēvu un māti. "Es vienkārši esmu nogurusi no tā, ka vecāki mani neņem nopietni," sacīja meitene.

Viņas tētis tikmēr uzskata, ka ir tiesīgs publicēt šīs fotogrāfijas, jo galu galā ir to autors. Meitenes advokāts gan saka, ka gadījumā, ja izdosies pierādīt, ka ir aizskarts personas privātums, vecāki var zaudēt tiesu. 

Šis ir pirmais šāda veida gadījums Austrijā, taču ārzemju tiesu praksē ir bijusi līdzīga pieredze, tāpēc vecākiem var nākties meitenei maksāt materiālu kompensāciju par morālo kaitējumu. 

Tiesas sēde šī jautājuma skatīšanai notiks novembrī. 

"The Local" vēstī, ka Austrijas likumi šajā jomā nav tik strikti kā citās valstīs, piemēram, Francijā, kur ikviens var tikt tiesāts par nepatīkamu fotogrāfiju publiskošanu bez personas atļaujas. Paredzētais sods par šādu nodarījumu ir maksimums viens gads cietumā un līdz 45 000 eiro soda nauda. Šis likums varot tikt attiecināts arī uz bērnu vecākiem. 

Francijas varasiestādes jau ir brīdinājušas vecākus, kas publicē savu bērnu fotogrāfijas "Facebook", uzsverot, ka šāda veida attēli var piesaistīt seksuāla rakstura noziedznieku uzmanību. Tāpat francūži ir brīdināti, ka apkaunojošu fotogrāfiju publicēšana var atspēlēties nākotnē, jo var radīt bērnam sociāla un psiholoģiska rakstura problēmas. 

Arī Latvijā nereti rodas diskusijas par šo vecāku ieradumu. Vietne "Drošs internets" jau iepriekš aicinājusi vecākus aizdomāties par šo tematu. 

"Pietiekami būtiskai bērnu un jauniešu daļai viņu privātumu skarošu attēlu izvietošana publiskai apskatei tomēr nav pieņemama, tajā pašā laikā būtiska daļa pieaugušo tajā problēmu nesaskata. Protams, šī tendence it kā nerada tiešus draudus bērnam, taču tā liek nopietni aizdomāties, vai patiešām ir tik nepieciešams apzināti iepazīstināt visu pasauli ar sava bērna dzīves gaitām. Iespējams, tas ir lēmums, kas jāpieņem pašam bērnam. Pavaicājiet savam bērnam, pirms ievietojat viņa fotogrāfiju internetā!" - tiek aicināti Latvijas vecāki. 

Viss ir tieši tik vienkārši: "Ja jūs negribētu, ka fotogrāfijas tiek izlīmētas pie afišu stabiem, nelieciet tās arī internetā!" 

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock