No Smoļenskas aviokatastrofas melnajām kastēm esot izgriezti fragmenti
Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.
Pasaulē
2016. gada 15. septembris, 21:21

No Smoļenskas aviokatastrofas melnajām kastēm esot izgriezti fragmenti

Jauns.lv

Polijas izmeklētāji, kas no jauna izvērtē 2010.gada Smoļenskas aviokatastrofas apstākļus, ceturtdien paziņoja, ka sākotnējās izmeklēšanas gaitā kāds sabojājis lidmašīnas "melnās kastes".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Daži elementi ir sabojāti," ceturtdien žurnālistiem atzina izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Vaclavs Berčiņskis.

Vienas "melnās kastes" ierakstā izgrieztas trīs sekundes ieraksta, bet otrā iznīcinātas piecas sekundes, sacīja viņa kolēģis Kazimežs Novačiks.

Komisijas locekļi izklāstīja informāciju, kas atbilstoši viņu skaidrojumam liecina - bijušā Polijas iekšlietu ministra Ježija Millera vadītā izmeklēšana nav bijusi objektīva.

Komisija žurnālistiem atskaņoja ierakstu, kurā, kā viņi skaidroja, Millers dzirdams kādam nodod instrukcijas gādāt, lai Polijas ziņojums saskan ar Krievijas ziņojumu un sabiedrībai nerastos aizdomas, ka "mēs kaut ko slēpjam", un lai "novērstu mītu rašanos".

Preses konferencē piedalījās arī britu aviācijas eksperts Frenks Teilors, kurš savulaik bijis iesaistīts 1988.gada Lokerbijas aviokatastrofas izmeklēšanā.

Viņš norādīja uz sākotnējā ziņojuma vājajiem punktiem un sacīja - Smoļenskas katastrofas vietas satelītattēlos redzams, ka atlūzas tikušas pārvietotas.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augstākās Polijas amatpersonas.

Polijas labējie politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un vājā gaisa satiksmes dispečeru darba rezultātā.

Lidmašīnas atlūzas Krievija Polijai joprojām nav nodevusi.

Pēc varas maiņas Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" solījusi saukt pie atbildības vairākus cilvēkus, kas bija atbildīgi par liktenīgā lidojuma organizēšanu, kā arī līdz galam noskaidrot aviokatastrofas cēloņus.

LETA/Foto: EPA/LETA

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās