95 gadu vecumā miris bijušais Itālijas prezidents un premjers
Karlo Adzeljo Čampi bija Itālijas prezidents no 1999. līdz 2006.gadam.
Pasaulē
2016. gada 17. septembris, 08:44

95 gadu vecumā miris bijušais Itālijas prezidents un premjers

Jauns.lv

Bijušais Itālijas prezidents un premjerministrs Karlo Adzeljo Čampi, kurš tiek pieminēts galvenokārt saistībā ar savas valsts ievešanu eiro zonā, piektdien miris 95 gadu vecumā, paziņoja parlamenta augšpalāta Senāts.

Senāts, kurā Čampi ieņēma senatora amatu uz mūžu kā visi bijušie Itālijas prezidenti, paziņoja, ka viņš miris Romā.

Laikraksts "Corriere della Sera" vēstīja, ka Čampi augusta beigās tika hospitalizēts un ir miris "vairāku orgānu neatgriezeniskas apstāšanās" dēļ.

Čampi bija Itālijas Bankas prezidents no 1979. līdz 1993.gadam, kad viņš tika iecelts par premjerministru un vadīja valdību līdz 1994.gadam valsts finanšu krīzes laikā, kuru saasināja politiskās korupcijas skandāli un mafijas rīkota sprādzienu kampaņa ar cilvēku upuriem.

No 1996. līdz 1999.gadam Čampi bija ekonomikas ministrs un īstenoja privatizācijas un taupības programmu, kas samazināja valsts budžeta deficītu un ļāva Itālijai 1999.gadā būt starp pirmajām valstīm, kas pārgāja uz eiro.

Pēc tam Čampi bija Itālijas prezidents no 1999. līdz 2006.gadam.

Tagadējais Itālijas prezidents Serdžo Matarella un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers nosauca Čampi par "dižu itālieti un dižu eiropieti", un premjerministrs Mateo Renci viņu pieminēja kā cilvēku, "kurš dedzīgi kalpojis Itālijai".

Itālijas Futbola federācija (FIGC) paziņoja, ka pieminēs Čampi ar klusuma brīdi, nedēļas nogalē sākot līgas spēles A un B sērijās.

Pirmdienu, kad notiks Čampi bēres, Itālijas valdība ir pasludinājusi par valsts sēru dienu.

LETA/Foto: EPA/LETA