Izvirza apsūdzības 8 teroristiem, kuri plānoja uzbrukumus Rio Olimpiskajām spēlēm
Brazīlijas policija.
Pasaulē
2016. gada 17. septembris, 11:29

Izvirza apsūdzības 8 teroristiem, kuri plānoja uzbrukumus Rio Olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv

Brazīlijas prokurori piektdien izvirzīja apsūdzības terorismā astoņiem cilvēkiem, kas apsūdzēti par uzbrukumu plānošanu un piekritēju vervēšanu pirms augustā notikušajām Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šie astoņi Brazīlijas pilsoņi jūlijā tika aizturēti par teroristu amatieru šūniņas organizēšanu, kas zvērējusi lojalitāti džihādistu grupējumam "Islāma valsts".

Prokurori paziņoja, ka lūguši tiesu izvirzīt aizturētajiem apsūdzības "teroristu organizācijas vervēšanā un propagandēšanā".

Izmeklēšanā, kas iesaukta par operāciju "Hashtag", policija pārtvēra īsziņas, kas bija sūtītas, izmantojot mobilo tālruņu aplikāciju "Telegram". Šajās īsziņās aizdomās turētie apsprieda "ideju, ka viņiem jāiziet no virtuālās realitātes un jāsāk rīkoties pa īstam", preses konferencē pastāstījja prokurors Rafaels Brums.

Šajā grupā piedalījās arī divi nepilngadīgie, sacīja prokurors.

Īsziņās tika apspriesta iespēja sarīkot uzbrukumu Olimpiskajām spēlēm, kā arī norādes uz spridzekļu izgatavošanu mājas apstākļos. Tomēr nav nekādu pierādījumu par konkrētu sazvērestību vai to, ka šie cilvēki tiešām bijuši saistīti ar grupējumu "Islāma valsts", piebilda prokurors.

Brazīlijas varas iestādes pirmo mājienu par šo grupu saņēma no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), sacīja prokurori.

Izmeklēšana vēl turpinās pret sešiem citiem aizdomās turētajiem.

Riodežaneiro Olimpiskās spēles notika no 5. līdz 21.augustam. Neraugoties uz bažām par drošību, tās noritēja bez būtiskiem incidentiem.

Rūpējoties par 10 500 sportistu, kā arī amatpersonu, žurnālistu un tūristu drošību olimpiskajās spēlēs, Riodežaneiro tika mobilizēti 85 000 spēka struktūru darbinieki - 47 000 policisti un 38 000 karavīri.

Jūlija sākumā Brazīlijas tieslietu ministrs Alešandre Moraešs sacīja, ka džihādistu uzbrukums Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā ir "iespējams", bet ne "varbūtējs".

LETA/Foto: EPA/LETA