Pasaulē
2016. gada 17. septembris, 16:38

Protestanti ar pirotehniku apmētā Krievijas vēstniecību Kijevā. FOTO

Jauns.lv

Ukrainas radikāļi ar pirotehniku sestdienas rītā apmētājuši Krievijas vēstniecību Kijevā, kur svētdien varēs nobalsot Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās, paziņoja policija.

Ukrainas plašsaziņas līdzekļos izplatītā video redzams, kā apmēram 20 jauni vīrieši ar plakātu "Pirotehnika šodien, [raķešu palaišanas sistēma] "Grad" rīt".

Svētdien Krievijas pilsoņiem Kijevā būs iespēja nodot savu balsi Valsts domes vēlēšanās gan vēstniecībā Kijevā, gan citās diplomātiskajās pārstāvniecībās Ukrainā.

Piektdien Kremlis paziņoja, ka Ukraina ir atbildīga par drošības garantēšanu vēlēšanu procesa laikā tās tritorijā.

Ukrainas "pienākums ir to darīt atbilstoši Vīnes konvencijai," sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Savukārt Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans paziņoja, ka viņa valsts "neapsargās Krievijas Federācijas vēlēšanu procesu. Tiesībsargājošo institūciju sistēma savas funkcijas veiks ierastā režīmā".

  Uzstājoties ikgadējā Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē Kijevā, viņš incidentu raksturoja kā huligānismu un "sīku incidentu, kurš nav jākomentē".

Tomēr Groismans uzsvēra, ka tāda uzvedība Kijevā ir "nepieņemama, jo Ukrainas galvaspilsētai Kijevai ir jābūt pavisam citas kultūras piemēram".

Krievijas vēstniecība Kijevā paziņoja, ka apmēram 20 uzbrucējus vietējā policija nav aizturējusi.

Kijevas policijā informēja, ka policija sestdienas naktī saņēmusi informāciju par cilvēku grupu, kas ar maskām aizsegusi seju un pie Krievijas vēstniecības uzstāda salūta palaišanai līdzīgu priekšmetu. Pēc dažām minūtēm notikusi salūta izšaušanās, bet "incidentā neviens nav cietis, nodarīts kaitējums ēkai". Policija pārbaudījusi notikuma vietu un konfiscējusi ierīci, ar kuru veikts uzbrukums.

Savukārt vēstniecība Ukrainas Ārlietu ministrijai iesniegusi protesta notu, pieprasot izmeklēt uzbrukumu un garantēt Krievijas diplomātiskās pārstāvniecības drošību.

Ukraina vairākkārt ir paziņojusi, ka neatzīs Valsts domes vēlēšanu organizēšanu Krimas pussalā, kuru Krievija anektēja 2014.gada martā.

Piektdien arī ASV paziņoja, ka neatzīst vēlēšanu Krimas pussalā likumību, un atkārtoti pauda savu pozīciju, ka pussala "joprojām ir neatdalāma Ukrainas daļa".

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, AP/Scanpix/LETA