FIB: 8 cilvēku saduršana Minesotā tiek izmeklēta kā "potenciāls terorakts"
Atbildību par uzbrukumu cilvēkiem iepirkšanās centrā uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".
Pasaulē
2016. gada 18. septembris, 23:48

FIB: 8 cilvēku saduršana Minesotā tiek izmeklēta kā "potenciāls terorakts"

Jauns.lv

Uzbrukums ASV Minesotas štata iepirkšanās centrā, kurā tika sadurti astoņi cilvēki, tiek izmeklēts kā "potenciāls terorakts", svētdien paziņoja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents Riks Torntons, kurš ir atbildīgs par šī uzbrukuma izmeklēšanu.

Torntons teica žurnālistiem Sentklaudā, kur notika uzbrukums, ka "mēs vēl daudz ko nezinām" par uzbrucēja starptautiskajiem sakariem.

Jau ziņots, ka atbildību par šo uzbrukumu uzņēmies džihādistu grupējums "Islāma valsts".

"Šos uzbrukumus, kuros tika sadurti [cilvēki], vakar Minesotā veica "Islāma valsts" kareivis, kurš īstenoja šo operāciju, atsaucoties aicinājumiem vērsties pret to valstu pilsoņiem, kuras pieder pie krustnešu koalīcijas," teikts "Islāma valsts" propagandas atzara "Amaq" svētdien izplatītajā paziņojumā. Par "krustnešu koalīciju" "Islāma valsts" dēvē tās valstis, kuras iesaistījušās militārajās operācijās pret šo džihādistu grupējumu.

Minesotas štata Sentklaudas pilsētā iepirkšanās centrā sestdienas vakarā tika sadurti astoņi cilvēki, bet uzbrucēju, kurš pēc liecinieku teiktā, esot pieminējis Allāhu, nošāva policists.

Sentklaudas policijas priekšnieks Blērs Andersons preses konferencē iepriekš svētdien pastāstīja, ka astoņi sadurtie nogādāti slimnīcā, taču pēc pirmās palīdzības sniegšanas septiņi no viņiem varējuši doties mājās un tikai vienam bijusi nepieciešama hospitalizācija, lai gan arī viņa ievainojumi nav bīstami dzīvībai.

Andersons teica, ka uzbrucējs, kurš bija ģērbies privātas apsardzes firmas formastērpā un kuram bijis nazis, iepirkšanās centrā "Crossroads Center" ar to uzbrucis cilvēkiem, un, pēc liecinieku teiktā, pieminējis Allāhu, kā arī vismaz vienam cilvēkam iepirkšanās centrā jautājis, vai viņš ir musulmanis. Uzbrucēju nošāvis policists, kurš tobrīd nav veicis darba pienākumus, bet kuram bijis līdz ierocis, piebilda Andersons. Policijai par uzbrukumu ziņots sestdien pulksten 20.15 (svētdien 4.15 pēc Latvijas laika).

Policijas priekšnieks nesniedza sīkākas ziņas par incidentu, taču uzsvēra, ka uzbrucēja motīvi nav noskaidroti un nav zināms, vai notikušais uzskatāms par teroraktu.

"Vai tas bija teroristisks uzbrukums vai nē, es pašlaik negribu teikt, jo mēs vienkārši to nezinām," sacīja Andersons. Uzbrucējs ir identificēts, taču amatpersonas neatklāj viņa vārdu. Viņš jau agrāk nonācis tiesībsargājošo struktūru redzeslokā, galvenokārt par sīkiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Vēlāk telekanālam CNN Andersons teica, ka nav arī pierādījumu par to, ka incidents Sentklaudā būtu saistīts ar sprādzienu Ņujorkā, kurā sestdienas vakarā tika ievainoti 29 cilvēki.

Sentklauda, kurā ir 65 000 iedzīvotāju, atrodas apmēram 110 kilometru no Minesotas štata galvaspilsētas Mineapoles.