Vēlēšanās Krievijā, visticamāk, uzvarējusi Putina partija
"Labāk par mums neviens nestrādā," panākumus vēlēšanās komentēja Krievijas prezidents (attēlā no labās puses blakus premjeram Medvedevam balsu skaitīšanas uzraudzības iecirknī).
Pasaulē
2016. gada 19. septembris, 07:44

Vēlēšanās Krievijā, visticamāk, uzvarējusi Putina partija

Jauns.lv

(Papildināta ar jaunākajiem datiem pl.09:25) Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija "Vienotā Krievija", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar šiem rezultātiem, kas iegūti, saskaitot vairāk nekā 80% nodoto biļetenu, "Vienotā Krievija" pēc partiju sarakstiem saņēmusi 54,28% balsu.

Otrajā vietā ir Komunistiskā partija ar 13,61% balsu, apdzenot ultranacionālistisko Liberāldemokrātisko partiju, kurai ir 13,37% balsu. Kreisi centriskā partija "Taisnīgā Krievija" ir ceturtajā vietā ar 6,17% balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Valsts domē pēc partiju sarakstiem.

Atbilstoši balsojuma rezultātiem vienmandāta apgabalos parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas - "Dzimtene" un "Pilsoniskā platforma". Katra no tām ir uzvarējusi vienā vienmandāta apgabalā.

Kopumā parlamentā ir iekļuvušas sešas partijas.

Saskaitot vairāk nekā 80% balsu no visiem 225 vienmandāta apgabaliem, "Vienotās Krievijas" kandidāti ir vadībā 203 vienmandāta apgabalā.

Vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka vēlētāju aktivitāte ir 47,91%.

Balsu skaitīšana turpinās.

"Vienotās Krievijas" priekšsēdētājs, premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pēc pirmo provizorisko rezultātu paziņošanas žurnālistiem "Vienotās Krievijas" priekšvēlēšanu štābā teica, ka "mūsu partija ir uzvarējusi" un ka tāpat kā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā arī jaunajā sasaukumā "Vienotajai Krievijai" būs absolūtais vairākums. Krievijas prezidents Vladimirs Putins, stāvot līdzās Medvedevam, norādīja, ka vēlēšanu rezultāti liecinot par to, ka "pieaug cilvēku politiskais briedums". "Vienkārši labāk par mums neviens nestrādā," sacīja Putins.

Neatkarīgā vēlēšanu novērošanas organizācija "Golos" ("Balss") saņēmusi vismaz 2000 sūdzības par iespējamiem vēlēšanu pārkāpumiem visā Krievijā. Tiek ziņots par lielu skaitu karavīru, kuri balsojuši vēlēšanu iecirkņos, kur tie nebija reģistrēti, kā arī par vēlēšanu biļetenu aizpildīšanu ārpus kabīnēm.

Vietnē "YouTube" publicēti video, kuros redzams, kā vēlēšanu iecirkņu darbinieki vairākos Krievijas dienvidu reģionos vēlēšanu urnās iemet vairākus papīra gabalus.

Altaja novadā Sibīrijā kreisi centriskās opozīcijas partijas "Jabloko" kandidāts paziņoja, ka gados jauni cilvēki esot balsojuši vecāka gadagājuma cilvēku vārdā.

Krimas tatāri Ukrainas pussalā, kuru pērn okupēja Krievija, vēlēšanas boikotēja. Cita starpā Bahčisarajā vēlēšanu iecirkņi bija tukši, vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

Valsts domes pilnvaru termiņš ir pieci gadi. Tajā ir 450 deputāti, un puse no tiem jeb 225 deputāti tiek ievēlēti pēc partiju sarakstiem, kuriem iekļūšanai domē ir jāpārvar 5% barjera, bet pārējie 225 deputāti - vienmandāta apgabalos.

BNS/Foto: Sputnik/Scanpix/LETA