Turcijā atlaisti 28 000 skolotāji; policija aiztur protestējošos studentus. FOTO
Turcijas policija aiztur studenti, kura protestē pret skolotāju aizturēšanu. Viņai uz krekla rakstīts "neaiztieciet manu skolotāju".
Pasaulē
2016. gada 19. septembris, 22:39

Turcijā atlaisti 28 000 skolotāji; policija aiztur protestējošos studentus. FOTO

Jauns.lv

Aizdomās par saistību ar jūlijā notikušo neveiksmīgo militāro apvērsumu vai ar kurdu bruņotajiem separātistiem Turcijā no darba atlaisti gandrīz 28 000 skolotāju, bet vēl 9000 atstādināti no pienākumu pildīšanas, pirmdien paziņoja vicepremjers Nuretins Džanikli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dažas stundas pēc tam, kad 18 miljoniem skolēnu beidzās pirmā skolas diena, Džanikli žurnālistiem Ankarā pavēstīja, ka kopumā darbu zaudējuši 27 715 skolotāji.

455 skolotājiem pēc izmeklēšanas, kurā noskaidrots, ka viņiem nav sakaru nedz ar kurdu kaujiniekiem, nedz ar trimdā dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetullas Gilena organizāciju "Hizmet" ("Kalpošana"), ļauts atsākt darbu.

Vēl 9465 skolotāji joprojām ir atstādināti no pienākumu pildīšanas, kamēr nebūs pabeigta izmeklēšana, pārbaudot viņu iespējamos sakarus ar "teroristiem".

Džanikali piebilda, ka tie skolotāji, kas atlaisti no darba, tiks līdz nākamajam mēnesim aizstāti ar jauniem pedagogiem.

"Turpinās eksaminācijas process, lai izraudzītos 20 000 skolotāju. Turpinās intervijas. Tas tiks pabeigts līdz 10.oktobrim. 20 000 jauno skolotāju varēs sākt darbu," norādīja vicepremjers.

 

Ankara Gilenu apsūdz puča organizēšanā, un atkārtoti pieprasījusi ASV viņu izdot.

Varasiestādes arī apgalvo, ka Gilens vadot teroristisku organizāciju, kas izveidojusi Turcijā "paralēlo valsti".

Pats sludinātājs šīs apsūdzības kategoriski noraidījis.

Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā izvērstas plašas tīrīšanas un no matiem atcelti desmitiem tūkstošiem cilvēku tiesu sistēmā, policijā un izglītības sistēmā.

Pirmajā skolas dienā skolēniem tika izdalītas brošūras, kurās slavināts "demokrātijas triumfs pēc 15.jūlija" un godināta "mocekļu piemiņa".

     

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA, Reuters/Scanpix/LETA

Tēmas