Pasaulē
2016. gada 21. septembris, 22:15

EDSO: Ukraina un prokremliskie teroristi vienojušies par karaspēka atvilkšanu

Jauns.lv

Kijevas un prokremlisko teroristu sarunvedēji trešdien pirmo reizi vienojušies par karaspēka atvilkšanu trīs apvidos līdzās frontes līnijai Ukrainas austrumos, pavēstīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Puses parakstījušas bāzes vienošanos par karaspēka atvilkšanu, apliecināja EDSO sūtnis Martins Sajdiks, kurš vada miera sarunas starp Ukrainu, teroristiem un Krieviju.

"Pēc trim intensīvu sarunu mēnešiem mēs šodien beidzot vienojāmies par bāzes dokumentu, kas paredz atvilkt bruņotos spēkus un tehniku," pēc sarunu noslēguma Minskā žurnālistiem sacīja Sajdiks.

Vienošanās ir "jauns progress", laikrakstam "Suddeutsche Zeitung" sacīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, piebilstot, ka "nekavējoties ir jāseko citiem soļiem, lai nodrošinātu pušu nošķiršanu līdzās visai konflikta līnijai".

Dokumentu parakstīja Ukrainas un Krievijas sarunvedēji, kā arī parafēja Austrumukrainas teroristu grupējumu pārstāvji, sacīja Sajdiks. Vēlāk to parakstīs pušu līderi.

Ukraina un teroristi vienojušies atvilkt karaspēku un bruņojumu viena kilometra attālumā no frontes līnijas trijos "drošības apvidos". Luhanskas apgabalā tās ir Staņica Luhanska un Zolote, bet Doņeckas apgabalā - Petrovske, sacīja Ukrainas sarunvedējs Jevhens Marčuks.

"Būtībā tas radīs drošības kvadrātu, kas būs divus kilometrus plats un divus kilometrus dziļš," viņš sacīja žurnālistiem. "Nekā tāda agrāk nav bijis."

Karaspēka atvilkšana notiks vienīgi tad, kad abas puses ugunspārtraukšanas režīmu būs ievērojušas septiņas dienas, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

LETA/Foto: EPA/LETA