Ar vārdiem "ir svarīgi novērst draudus Krievijai" Putins par izlūkdienesta šefu ieceļ savu VDK biedru
Putins ieceļ jaunu Ārējā izlūkdienesta priekšnieku - Sergeju Nariškinu.
Pasaulē
2016. gada 22. septembris, 22:27

Ar vārdiem "ir svarīgi novērst draudus Krievijai" Putins par izlūkdienesta šefu ieceļ savu VDK biedru

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien par Ārējā izlūkdienesta priekšnieku iecēla parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkeru Sergeju Nariškinu, kurš nomainīs līdzšinējo dienesta vadītāju Mihailu Fradkovu.

"Jūs, tāpat kā mēs, labi apzināties, kādā situācijā mēs atrodamies un cik svarīgi ir šī dienesta panākumi stabilai, drošai mūsu valsts attīstībai," Putins norādīja Nariškinam televīzijā pārraidītos komentāros.

"Ir svarīgi nekavējoties novērst draudus Krievijai, neļaut tiem pieaugt, bet, tieši pretēji, rīkoties tā, lai tie nerastos, - neitralizēt šos draudus agrīnā stadijā," paziņoja prezidents.

Šis solis seko pēc svētdien notikušajām Valsts domes vēlēšanām, kurās uzvarēja valdošā partija "Vienotā Krievija", un apstākļos, kad Ukrainas konflikta dēļ ievērojami pasliktinājušās Maskavas un Rietumu attiecības.

Nariškins ir sens Putina sabiedrotais, kurš, pēc mediju vēstītā, ir strādājis kopā ar Putinu Padomju Savienības Valsts drošības komitejā (VDK) un spiegojis Rietumos.

Nariškina oficiālajā biogrāfijā teikts, ka viņš pagājušā gadsimta 80.gados strādājis Padomju Savienības vēstniecībā Briselē, bet pēc tam kopā ar Putinu Sanktpēterburgas mēra birojā.

Krievijas Ārējais izlūkdienests tika izveidots pēc Padomju Savienības sabrukuma uz VDK Pirmās galvenās pārvaldes, kas atbildēja par ārējo izlūkošanu, bāzes.

Bijušais Krievijas premjerministrs Fradkovs dienestu vadīja kopš 2007.gada. Tagad viņš iecelts valsts kompānijas "Krievijas dzelzceļš" (RŽD) direktoru padomē.

Putins pēdējā laikā ir veicis vairākas nozīmīgu amatpersonu rotācijas, tostarp amatu atstāja arī prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs. Eksperti to vērtē kā Putina centienus sagatavot jaunu atbalstītāju loku pirms 2018.gadā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

BNS/Foto: Itar-Tass/Scanpix/LETA