Pasaulē
2016. gada 23. septembris, 07:35

Protestu plosītajā pilsētā ASV ievieš komandanta stundu. FOTO

Jauns.lv

ASV Ziemeļkarolīnas štata Šarlotas pilsētā, kur trešo nakti pēc kārtas turpinās protesti pret kāda afroamerikāņa nošaušanu, noteikta komandanta stunda, naktī uz piektdienu paziņoja pilsētas pašvaldība.

Šarlotes mērs Dženifera Robertsa un Šarlotes pilsētas-Meklenburgas apgabala policijas departaments nosaka komandanta stundu visā pilsētā no 23.septembra. Tā būs spēkā no pusnakts (plkst.7 pēc Latvijas laika) līdz plkst.6 (plkst.13 pēc Latvijas laika), mikroblogu vietnē "Twitter" pavēstīja pašvaldība.

Komandanta stunda būs spēkā katru dienu, līdz tiks atcelts Ziemeļkarolīnas štata gubernatora Peta Makrorija trešdien izsludinātais ārkārtas stāvoklis vai tiks atsaukts paziņojums par komandanta stundas noteikšanu.

Pirms komandantstundas stāšanās spēkā vairāki simti protestētāju nobloķēja galveno automaģistrāli, kuras atbrīvošanai policisti lika lietā asaru gāzi un gumijas lodes.

Protestētāji nobloķēja vienu automaģistrāles daļu pie "Bank of America" stadiona, dažiem noguļoties uz brauktuves. Pēc policijas iejaukšanās protestētāji aizbēga.

Tajā pat laikā pilsētas centrā situācija bija mierīgāka, vairākiem simtiem protestētāju dodoties gājienā uz pilsētas galveno policijas iecirkni, nesot plakātus ar uzrakstiem "Beidziet mūs nogalināt" un "Pretestība ir brīnišķīga".

Naktī uz ceturtdienu, kad vardarbīgi protesti Šarlotā notika otro nakti pēc kārtas, tajos vismaz deviņi cilvēki guva ievainojumus un 44 tika aizturēti. Viens sašautais bija kritiskā stāvoklī, bet sākotnēji tika ziņots par viņa nāvi.

Naktī uz trešdienu, kas bija pirmā protestu nakts, tika ievainoti 16 policisti, kā arī vēl nezināms skaits civilpersonu.

Jau vēstīts, ka protesti Šarlotā izcēlās pēc tam, kad policists otrdien nošāva melnādaino Kītu Lamontu Skotu. Reaģējot uz notiekošo, Ziemeļkarolīnas štata gubernators Pets Makrorijs trešdien izsludināja ārkārtas stāvokli.

Vietējie mediji ziņoja, ka policists Brentlijs Vinsons, kas nošāva 43 gadus veco Skotu, arī ir melnādainais. Viņš šobrīd atbrīvots no dienesta pienākumu pildīšanas un atrodas apmaksātā atvaļinājumā.

Vinsons bija to policistu vidū, kas meklēja kādu aizdomās turēto, kura arestam bija izsniegts orderis.

Policisti Skotu, kurš nebija meklējamā persona, pamanīja pie kādas mājas sēžam automobilī. Policisti apgalvo, ka Skotam bijis šaujamierocis, kura nēsāšanu vietējie likumi aizliedz.

Starp kārtības sargiem un Skotu izcēlās konflikts, kura laikā policisti jutuši, ka viņu dzīvības ir apdraudētas. Viņi atklājuši uguni, kā rezultātā Skots ticis nogalināts.

Tikmēr Skota tuvinieki apgalvo, ka Skotam neesot bijis šaujamierocis un ka tā vietā viņš esot rokā turējis grāmatu.

Policija ASV šogad aizturēšanas laikā nogalinājusi 214 melnādainos, liecina aktīvistu grupas "Mapping Police Violence" ("Policijas vardarbības attēlošana") dati. Policijas rīcībā šādas informācijas nav.

LETA/Foto: Reuters, AP, AFP/LETA/Scanpix