Dienu pēc atbrīvošanas Turcijā apcietināts ievērojams žurnālists
Ahmets Altans apsūdzēts arī par "dalību teroristiskā organizācijā".
Pasaulē
2016. gada 23. septembris, 22:26

Dienu pēc atbrīvošanas Turcijā apcietināts ievērojams žurnālists

Jauns.lv

Turcijas tiesa par dalību neveiksmīgajā 15.jūlija pučā piektdien apcietināja ietekmīgu žurnālistu tikai dienu pēc tam, kad viņš tika atbrīvots.

Žurnālists Ahmets Altans tika aizturēts ceturtdienas vakarā pēc tam, kad tajā pašā dienā bija atbrīvots. Pirms tam viņš gandrīz divas nedēļas bija pavadījis ieslodzījumā.

Jauns aizturēšanas orderis tika izsniegts pēc tam, kad prokuratūra pārsūdzēja iepriekšējo tiesas lēmumu atbrīvot žurnālistu. Piektdien Altans tika nogādāts tiesā, kas viņam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Viņam izvirzītas apsūdzības par "mēģinājumu gāzt valdību vai centieniem traucēt tās darbu", vēstīja Turcijas valsts kontrolētā ziņu aģentūra "Anadolu".

Viņš apsūdzēts arī par "dalību teroristiskā organizācijā".

Stambulas tiesa apcietinājusi arī viņa brāli Mehmetu Altanu, kurš pārstāv akadēmiskās aprindas. Viņam izvirzītas tādas pašas apsūdzības.

Ahmets Altans, kas ir Turcijā ļoti pazīstama persona, gadiem ilgi bijis tādu ietekmīgu laikrakstu kā "Hurriyet" un "Milliyet" komentētājs, līdz 2007.gadā viņš dibināja pats savu avīzi – "Taraf", kas nostājās opozīcijā toreizējā premjerministra un pašreizējā prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana režīmam.

2012.gadā Altans pameta “Taraf” galvenā redaktora amatu. Vienlaikus viņš sarakstījis vairākas Turcijas politikai veltītas grāmatas, kā arī vairākus romānus.

Laikraksts "Hurriyet" vēsta, ka izmeklēšana pret brāļiem Altaniem uzsākta, pamatojoties uz izteikumiem kādā no televīzijas kanāla "Can Erzincan" sarunu šovā, kas notika 14.jūlijā, puča priekšvakarā.

Varasiestādes, kas uzskata, ka "Can Erzincan" ir saistīts ar trimdā dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru Ankara vaino puča organizēšanā, šo televīzijas kanālu tagad ir slēgušas.

Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā ir aizturēti desmitiem žurnālistu, izsaucot apsūdzības par vēl bargāku vārda brīvības apspiešanu, kas pieņēmās spēkā jau pirms puča. Taču varasiestādes apgalvo, ka šie žurnālisti faktiski nav nodarbojušies ar parastu žurnālistiku.

BNS / Foto: ekrānuzņēmums no video