Krievijas un Sīrijas aviācija veic jaunus uzlidojumus Alepo
Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.
Pasaulē
2016. gada 24. septembris, 13:25

Krievijas un Sīrijas aviācija veic jaunus uzlidojumus Alepo

Jauns.lv

Krievijas un Sīrijas režīma kara aviācija sestdien atkārtoti bombardējusi nemiernieku kontrolētos Alepo rajonus, nogalinot vismaz 25 mierīgos iedzīvotājus, pavēstīja aktīvisti. Valdība jau iepriekš bija paziņojusi, ka gatavojas tur uzsākt ofensīvu.

<%object=topobject% "Diemžēl tas turpinās. Šobrīd debesīs ir lidmašīnas," aģentūrai "Reuters" pavēstīja nemiernieku kontrolēto pilsētas austrumu civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ammars al Selmo.

Savukārt Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) vadītājs Rami Abderrahmans pavēstīja, ka "uzlidojumi ir intensīvi un nerimstoši".

Nemiernieku kontrolēto Alepo austrumu iedzīvotāji ziņo, ka piektdien piedzīvojuši visnežēlīgāko bombardēšanu visa kara laikā. Pēc Selmo teiktā, kopš piektdienas Krievijas un Sīrijas režīma aviācijas uzlidojumos nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki.

Vairākos pilsētas rajonos nodarīti milzīgi postījumi, vietām gandrīz pazudušas ielas. Dažviet ielās un ceļos joprojām ieraktas nesprāgušas raķetes, bet citviet redzami piecus metrus dziļi krāteri.

Iedzīvotāji un aktīvisti ziņo, ka pielietotas raķetes, kas radījušas zemestrīcei līdzīgus grūdienus un nolīdzinājušas ēkas līdz pagrabu līmenim, kuros slēpjas iedzīvotāji.

Sīrijas brīvprātīgo organizācija "Baltās ķiveres", kas kara plosītajā valstī opozīcijas kontrolētajās teritorijās palīdz glābšanas darbos, netiek galā ar bombardēšanā nodarīto postažu, jo vairāk tāpēc, ka piektdienas bombardēšanā cietušas vairākas tās bāzes. Organizācija paziņoja, ka tai uz visiem Alepo austrumiem palikušas tikai divas ugunsdzēšanas mašīnas, kurām tāpat kā ātrās palīdzības mašīnām ir grūtības pārvietoties pa pilsētu.

Sīrijas armija ceturtdien paziņoja, ka tā izvērš ofensīvu Alepo austrumu kvartālu atkarošanai.

SOHR skaidro, ka tā ir "plaša, Krievijas uzlidojumu atbalstīta ofensīva, kuras mērķis ir gabalu pa gabalam ieņemt Alepo austrumu sektoru".

Kopš 12.septembrī spēkā stājās ar Maskavas un Vašingtonas atbalstu noslēgtais pamiers, Alepo, tāpat kā citās svarīgākajās frontēs, pirmās dienas pamatā bija mierīgas.

Vardarbība lēnām frontēs sāka atgriezties un kulminēja nedēļas nogales asiņainajos uzlidojumos Alepo un ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā Sīrijas armijas bāzei, kurā tika nogalināti vairāk nekā 60 Sīrijas karavīri, kas valsts austrumos cīnījās ar "Islāma valsts" džihādistiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.



LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA