Mūrniece: "Mums ir paveicies ar tādu kaimiņu kā Lietuva. Tā patiesi ir mūsu brāļu un māsu zeme." FOTO
Mūrniece: "Mūsdienu sarežģītā pasaule liek mums turēties cieši kopā. Mūsu vienībai jābūt mūsu apzinātai izvēlei. Mēs turpinām iet savu senču ceļu. Mērķis ir nemainīgs - brīvas lietuviešu un latviešu tautas, kas dzīvo līdzās, un stipra un plaukstoša Baltija."
Pasaulē
2016. gada 24. septembris, 19:42

Mūrniece: "Mums ir paveicies ar tādu kaimiņu kā Lietuva. Tā patiesi ir mūsu brāļu un māsu zeme." FOTO

Jauns.lv

Baltu vienības diena vēstī par kopības izjūtu starp latviešiem un lietuviešiem, ko veido apziņa, ka esam pasaulē vienīgie, kas pārstāv baltu valodas, piedaloties Baltu vienības dienas svinībās Liepājā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

"Mūs - abas baltu tautas - saista tuvās valodas, kultūra un tradīcijas. Šeit, Liepājā, redzam dziļas lietuviskās pēdas. Liepājai ir pat sava Lietuvas kultūras biedrība un Lietuviešu iela. Mums - latviešiem - ir paveicies ar tādu kaimiņu kā Lietuva. Tā patiesi ir mūsu brāļu un māsu zeme," klātesošajiem sacīja Mūrniece.

Politiķe arī akcentēja, ka abām tautām vissvarīgākā ir kopības un droša pleca izjūta. "Mūsdienu sarežģītā pasaule liek mums turēties cieši kopā. Mūsu vienībai jābūt mūsu apzinātai izvēlei. Mēs turpinām iet savu senču ceļu. Mērķis ir nemainīgs - brīvas lietuviešu un latviešu tautas, kas dzīvo līdzās, un stipra un plaukstoša Baltija," sacīja Mūrniece.

Baltu vienības dienas atklāšanas ceremonijā uzrunu teica arī Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene. Mūrniecei ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju šodien paredzēta arī divpusējā tikšanās.

 

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Kopš 2000.gada Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu - 22.septembri - noteica par oficiālu un atzīmējamu atceres dienu.

Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Lietuvas pilsētā Rokišķos, bet 2014.gadā to svinēja Rucavā, Latvijā.

LETA/Foto: saeima.lv