Šonakt miris bijušais Izraēlas prezidents Peress
Izraēlas bijušais prezidents devies mūžībā cienījamā 93 gadu vecumā.
Pasaulē
2016. gada 28. septembris, 06:48

Šonakt miris bijušais Izraēlas prezidents Peress

Jauns.lv

(Papildināta 13:32) Izraēlas bijušais prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Šimons Peress trešdienas rītā miris 93 gadu vecumā, paziņoja viņa personīgais ārsts Rafi Valdens, kurš ir arī Peresa znots.

Peress nomira ap plkst.3.00 pēc Izraēlas laika, kas sakrīt ar Latvijas laiku. Viņa ārsts nesniedza sīkākas ziņas, bet sacīja, ka tuvāko stundu laikā notiks preses konference. Peress atradās slimnīcā pie Telavivas intensīvas aprūpes režīmā kopš 13.septembra, kad viņš piedzīvoja trieku ar iekšēju asiņošanu. Vakar informēts avots bija pavēstījis, ka Peresa veselības stāvoklis pēc šomēnes pārciestās triekas stipri pasliktinājies un ka viņš "cīnās par savu dzīvību".

Peress ir savulaik ieņēmis gandrīz visus augstākos Izraēlas valsts amatus. Viņš divkārt ir bijis premjerministrs, bet no 2007. līdz 2014.gadam Peress ieņēma prezidenta amatu. 1994.gadā Peress kopā ar premjerministru Ichaku Rabīnu un palestīniešu bijušo līderi Jasiru Arafatu saņēma Nobela Miera prēmiju par ieguldījumu Oslo līgumā, kas paredzēja Palestīnas valsts izveidi.

Peress līdz šim bija pēdējais vēl dzīvais Izraēlas politiķis, kas piedalījies valsts dibināšanā 1948.gadā.

Klintonu pāris raksturoja Peresu kā "ģēniju ar lielu sirdi, kurš izmantoja savus talantus, lai iztēlotos samierināšanos, nevis konfliktu nākotni, ekonomiskās un sociālās iespējas, nevis dusmas un vilšanos un valsti, reģionu un pasauli, ko uzlabot caur rūpēm un dalīšanos, nevis saraut gabalos ar ilūzijām par pastāvīgu dominanci un perfekto patiesību".

"Viņa kritiķi sauca viņu par sapņotāju. Tāds viņš bija - spilgts, daiļrunīgs sapņotājs līdz pašām beigām. Paldies Dievam. Lai tie, kas mīlēja viņu un mīl viņa valsti, saglabā viņa sapni dzīvu," teikts Klintonu paziņojumā.

Laikraksts "Haaretz", atsaucoties uz Izraēlas Ārlietu ministriju, vēsta, ka arī Klintoni apmeklēs Peresa bēres, uz kurām ieradīsies arī pāvests Francisks, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un citas augstas amatpersonas.

Cieņu un atzinību aizgājējam apliecinājis arī Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

"Ar savu nelokāmo vēlmi savienot pagātni ar nākotni Šimons Peress palīdzēja radīt unikālu draudzību starp Izraēlu un Vāciju," paziņoja Šteinmeiers.

"Mēs paklanāmies pateicībā, ka viņam izdevās, apliecinot dziļu cieņu viņa mūža darbam," paziņoja ministrs.

Ar līdzīgiem cieņas pilniem paziņojumiem nākuši klajā arī daudzu citu valstu līderi, tostarp Francijas prezidents Fransuā Olands un Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga.

Tikmēr Palestīnas atbrīvošanas organizācijas izpildkomitejas loceklis Bassams Salihs paziņoja, ka Peress bijis viens no bīstamākajiem Izraēlas politiķiem.

"Viņš izmantoja diplomātiju, lai piesegtu Izraēlas ekspansionistisko politiku," paziņoja Salihs, kurš uzskata, ka Peresam pēc Rabīna nāves bijusi izdevība nostiprināt miera vienošanos, bet viņš to nav darījis.

"Tā vietā viņš izvēlējās sākt karu Libānā un pastrādāt kara noziegumus, un saglabāt okupācijas "status quo"," paziņoja palestīniešu politiķis, piebilstot, ka, viņaprāt, Peresa vīzija bijusi "miers, kas balstīts uz Izraēlas hegemonijas saglabāšanu".


LETA/Foto: EPA/LETA/Reuters/Scanpix/LETA