Krievijas premjera Medvedeva muiža pēc platības ir kā divi Vatikāni
Pasaulē
2016. gada 30. septembris, 06:40

Krievijas premjera Medvedeva muiža pēc platības ir kā divi Vatikāni

Jauns.lv

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds apgalvo, ka uzgājis 80 hektāru lielu īpašumu ar greznām vēsturiskām un jaunām ēkām, kas, domājams, pieder Krievijas premjerministram Dmitrijam Medvedevam.

Fondam izdevies iespaidīgajam īpašumam Pļosas pilsētā, Ivanovas apgabalā, Volgas krastā, „pielavīties” ar bezpilota lidaparātu, nofilmējot no augšas. Teritorija ir trīs Kremļu vai 30 Sarkano laukumu izmērā. Salīdzinājumam – viss Vatikāns ir 44 hektārus liels.

Labdarība aiz sešus metrus augsta žoga

Apkārt stiepjas sešus metrus augsts žogs, uzcelts slēpošanas kalns ar pacēlāju, ir ap desmit viesu namiņu, viesnīca personālam, trīs helikopteru nolaišanās laukumi, divi lieli dīķi, baseins ar kaskādēm, futbola laukums, divas speciālo sakaru stacijas. Galvenais nams ir 1775. gadā būvētā Milovkas muiža.

Oficiāli 342–410 miljonus eiro vērtā rezidence izbūvēta par gāzes koncerna „Novatek” akcionāru Leonīda Miheļsona un Leonīda Simanovska naudu.

Viņi iemaksājuši 33 miljardus rubļu (45,6 miljonus eiro) labdarības fondā „Dar”, kura uzraudzības padomes priekšsēdētājs ir Medvedeva kursabiedrs Iļja Jeļisejevs. Šis fonds tad arī veicis 1775. gadā būvētās Milovkas muižas restaurāciju. Nav brīnums, ka pēc tam premjeram sarunā ar pensionāriem izspruka slavenā frāze „naudas nav”, ironizē Navaļnijs.

Informācija par Medvedeva rezidenci parādījās jau laikā, kad viņš ieņēma prezidenta amatu, – 2011. gada maijā. Tad sociālajos tīklos izraisījās sašutums par to, ka šā projekta dēļ likvidēta tuberkulozes sanatorija.

Esot tikai viesojies

Premjera preses sekretāre Nataļja Timakova intervijā radio „Eho Moskvi” paziņojusi, ka Milovkas muiža Medvedevam nepieder, “ne viņš, ne viņa ģimenes locekļi to neizmanto uz cita tiesiskā pamata”.

Navaļnija fonds gan izpētījis, ka premjera Instagram ievietoto foto koordinātas norāda tieši uz šejieni. Timakovai uz to ir atbilde – premjers muižā ir viesojies, bet objektus, kur viņam apmesties darba braucienu laikā, izvēlas Federālais apsardzes dienests.

Krievijā regulāri izskan ziņas par augstu amatpersonu īpašumiem, kas neatbilst viņu ienākumiem. Pērn Navaļnija fonds vēstīja, ka Barvihā, miljonāru ciematā Maskavas apgabalā, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu ģimenei pieder ķīniešu arhitektūras stilā veidots īpašums 16,4 miljonu eiro vērtībā.

 

Tā izskatās muiža Volgas krastā, kur, pēc korupcijas pētnieku datiem, īstais saimnieks ir Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs.

Lidmašīna vicepremjera suņiem

Krievijas vicepremjeram Igoram Šuvalovam pieder pils Zalcburgā, Austrijā, un privāta lidmašīna „Bombardier Global Express”, viena no dārgākajām un labākajām savā klasē. Tās ātrums sasniedz 950 kilometru stundā, tā var bez uzpildīšanās nolidot no Ņujorkas līdz Tokijai, turklāt tai ir izcils interjers.

Navaļnijs izpētījis, ka lidmašīna uz Mocarta dzimto pilsētu gada laikā lidojusi 18 reizes. Pēc tirgus cenām, lidojums Maskava–Zalcburga turp un atpakaļ izmaksā vairāk nekā 70 000 eiro, visi kopā – teju 1,3 miljoni eiro. “Gandrīz 100 000 000 rubļu gadā par braucieniem uz vasarnīcu,” secina Navaļnijs.

Cita starpā lidmašīnu izmanto, lai vestu uz suņu izstādēm Šuvalova sievu ar korgijiem, kopumā tie ir deviņi mīluļi. Vicepremjera kundzes uzdevumā korgiji lidojuši arī uz Rīgu. Šo šķirni, ko dēvē par feju suņiem, dievina britu karaliene Elizabete II. Šuvalovu suņu lidojumi izmaksājuši 40 miljonus rubļu gadā.

Zagšana turpināsies

Uz šā fona krietni atpaliek vicepremjers Dmitrijs Rogozins, kura ģimenei pieder vismaz 6,5 miljonus eiro vērts dzīvoklis. Desmit istabu mājoklis atrodas elitārā namā Starovolinskas ielā netālu no Kutuzova prospekta. Visas Rogozinu ģimenes oficiālie ienākumi no 2011. līdz 2014. gadam bija apmēram 630 000 eiro.

Tas viss neuztrauc ne prokuratūru, ne arī, kā liecina pēdējo Valsts domes vēlēšanu rezultāti, Krievijas sabiedrību – parlamentā nebūs reālas pilsoniskās opozīcijas. Prezidenta Putina „Vienotā Krievija” saņēmusi 54,28% balsu, komunisti – 13,61%, ultranacionālistiskā Liberāldemokrātiskā partija – 13,37% balsu, Putinam lojālā „Taisnīgā Krievija” – 6,17% balsu.

Vienmandāta apgabalos pa vienam mandātam saņēmušas partijas „Dzimtene”, „Pilsoniskā platforma” un viens neatkarīgais kandidāts. Toties tautai tikusi Krima. Starp citu, Bahčisarajā balsošanas iecirkņi bija tukši – Krimas tatāri okupētajā pussalā Krievijas vēlēšanas boikotēja.


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Itar-Tas/Scanpix/LETA