Indija Kašmirā evakuē pierobežas ciematus
Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju, kuras dēļ abas kodolvalstis jau izcīnījušas divus karus.
Pasaulē
2016. gada 30. septembris, 14:35

Indija Kašmirā evakuē pierobežas ciematus

Jauns.lv

Pieaugot bažām par iespējamu militāro akciju eskalāciju, Indija no pierobežas ar Pakistānu evakuējusi vairāk nekā 10 000 ciematu iedzīvotāju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Premjerministra Narendras Modi vadītā valdība devusi rīkojumu federālajiem un štata drošības spēkiem pastiprināt modrību uz Džammu un Kašmiras štata robežas, kas veido daļu no 3300 kilometru garās Indijas un Pakistānas robežas.

Evakuācija veikta pēc Indijas paziņojuma par "ķirurģiskajiem triecieniem" kaujiniekiem, kas bāzējas aiz tā dēvētās kontroles līnijas Pakistānas valdījumā esošajā Kašmiras reģiona daļā.

Notikušais izsaucis bažas par iespējamo 2003.gada Kašmiras pamiera sabrukumu.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju, kuras dēļ abas kodolvalstis jau izcīnījušas divus karus.

Tikmēr Pakistānas mediji pauž skepsi par Indijas neierasto demaršu, apgalvojot, ka Deli piesauktie "ķirurģiskie triecieni" nemaz neesot notikuši. Esot novērota vienīgi vieglo rokas šaujamieroču un mīnmetēju uguns, kas ir visai ikdienišķa parādība gar stipri militarizēto kontroles līniju, kas uzskatāma par Indijas un Pakistānas "de facto" robežu.

Tomēr indiešu varasiestādes evakuējušas simtiem ciematu 15 kilometru platā joslā gar robežu.

"Mūsu augstākā prioritāte ir pārvietot sievietes un bērnus uz valdības ēkām, viesu namiem un precību zālēm," norādīja štata premjerministra vietnieks Normals Sings. "Cilvēkiem, kas nevar pārvietoties, dots rīkojums agri no rīta vai vēlu vakarā neiziet no savām mājām."

Pēc 18.septembrī notikušā uzbrukuma Indijas armijas bāzei Kašmirā, kura laikā tika nogalināti 19 karavīri, Modi izjūt pieaugošu iekšpolitisku spiedienu. Deli uzbrukumā vaino kaujiniekus, kas ieradušies pāri robežai no Pakistānas kontrolētās teritorijas.

Vienlaikus Modi administrācijai jāpieliek milzu pūles, lai apslāpētu protestu Kašmiras pilsētu ielās, kas sākās pēc kāda separātistu kaujinieku nogalināšanas. Pēdējo 10 nedēļu laikā protestēju sadursmēs ar drošības spēkiem gājuši bojā vairāk nekā 80 civilisti, bet vairāki tūkstoši guvuši ievainojumus.

BNS / Foto: EPA/LETA