"Metjū" kļuvis par 5.kategorijas vētru
Vētrai pieņemoties spēkā, vairākās valstīs izziņoti brīdinājumi.
Pasaulē
2016. gada 30. septembris, 22:15

"Metjū" kļuvis par 5.kategorijas vētru

Jauns.lv

(Papildināta 1. oktobrī 11:16) Viesuļvētrai "Metjū" turpinot pieņemties spēkā, ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs piektdien vakarā to atzina jau par 5.kategorijas vētru, un brīdināja, ka tā Atlantijā ir stiprākā kopš 2007.gada vētras "Fēlikss".

Vētras centrs šobrīd atrodas 125 kilometrus no Kolumbijas krasta un pārvietojas rietumu virzienā, bet sagaidāms, ka nedēļas nogalē tas strauji pavērsīsies uz ziemeļiem. Vēja ātrums brāzmās sasniedz 260 kilometrus stundā (72 metrus sekundē).

Tiek prognozēts, ka pirmdien tas trauksies pāri Jamaikai un nākamajās dienās sasniegs arī Kubu, Haiti un Bahamu salas.

Jamaikā izziņots brīdinājums par viesuļvētru, sinoptiķi arī brīdināja spēcīgām lietusgāzēm un vēju Kubā un Haiti tuvāko divu dienu laikā.

"Metjū" par 1.kategorijas viesuļvētru kļuva ceturtdien, bet jau piektdien sasniedza 4.kategoriju piecu kategoriju skalā.

Sinoptiķi prognozē, ka Haiti dienvidos un Jamaikā var nolīt 25 līdz 38 centimetri nokrišņu. Atsevišķās vietās var nolīt pat 64 centimetri nokrišņu, kas var izraisīt dzīvību apdraudošus plūdus un dubļu nogruvumus.

Pagaidām nav skaidrs, vai "Metjū" sasniegs arī ASV Atlantijas krastu. Atbilstoši pašreizējām sinoptiķu prognozēm, vētras centrs nākamnedēļ paies tuvu garām ASV piekrastei.

"Metjū" ceturtdien tika atzīta par piekto 2016.gada sezonas Atlantijas viesuļvētru.

LETA/Foto: Reuters/LETA/Scanpix 

Tēmas