Laikraksts: Kerijs pieļauj Asada piedalīšanos Sīrijas vēlēšanās
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.
Pasaulē
2016. gada 1. oktobris, 20:52

Laikraksts: Kerijs pieļauj Asada piedalīšanos Sīrijas vēlēšanās

Jauns.lv

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs Ņujorkā ANO Ģenerālās asamblejas kuluāros tiekoties ar nelielu sīriešu civilistu grupu, pieļāvis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada piedalīšanos vēlēšanās, kas būtu jāsarīko krīzes noregulējuma procesa gaitā, liecina sēdes ieraksts, kas nonācis laikraksta "The New York Times" rīcībā.

Laikraksts piektdien ierakstu ievietojis savā tīmekļa vietnē un publicējis tā atšifrējumu.

Labākā cerība sīriešiem ir politisks risinājums, lai panāktu opozīcijas iekļaušanu pārejas valdībā. Tad, sacījis Kerijs, "var notikt vēlēšanas un var ļaut Sīrijas tautai izlemt - ko tā vēlas".

Valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, vēlāk skaidroja, ka Kerijs nav norādījis uz maiņu administrācijas uzskatos par Asadu, vien atgādinājis ilgi pausto pārliecību, ka godīgās vēlēšanās Asads zaudēs amatu.

Sarunas gaitā Kerijs vienā brīdī pārsteidzis sīriešus, ierosinot, ka viņiem vajadzētu balsot vēlēšanās, kurās kandidētu arī pašreizējais Sīrijas prezidents, kaut arī ASV prezidents Baraks Obama vēl pirms pieciem gadiem pieprasījis, ka Asadam amats ir jāpamet.

Šīs vēlēšanas organizēs Rietumi, reģiona valstis un ANO "atbilstoši visstriktākajiem standartiem", solījis Kerijs. Tajās varēs piedalīties miljoniem sīriešu, kas valsti pametuši.

"Visi, kas pasaulē reģistrējušies kā bēgļi, var vēlēt. Vai viņi balsos par Asadu? Asadam ir bail, ka tas [šādas vēlēšanas] var notikt."

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs nedz noliedza, nedz apstiprināja ieraksta autentiskumu.

"Kaut arī mēs nekomentējam privātas sarunas, sekretārs Kerijs bija pateicīgs par iespēju tikties ar šo sīriešu grupu, uzklausīt nepastarpināti viņu bažas un apliecināt mūsu pastāvīgo koncentrēšanos uz šī pilsoņkara apturēšanu," sacīja amatpersona.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

BNS / Foto: EPA/LETA