Vēstures entuziasti būvē leģendām apvīto nacistu zelta vilciena repliku. VIDEO
Pasaulē
2016. gada 3. oktobris, 22:10

Vēstures entuziasti būvē leģendām apvīto nacistu zelta vilciena repliku. VIDEO

Jauns.lv

Vietējie vēsturas entuziasti Polijā izveidojuši savu mītiskā nacistu vilciena kopiju, kurā ir arī mākslīgie dārgumi.

Napmierināti ar progresu mīklainā nacistu vilciena meklēšanā, poļu novadpētniecības entuziasti radījuši savu precīzu vilciena kopiju, komplektā ar mākslīgiem zelta stieņiem.

Vilciena konstruktors Slavomirs Sučorovskis stāsta, ka ideja radusies no ilgās Valbžihas pētnieku leģendārā zelta vilciena meklējumiem, kas vel joprojām nav atrasts. "Es nolēmu, ka šādā gadījumā mēs izveidosim šo vilcienu mērogā 1:1 un mums tas daļēji ir arī izdevies. Mēs esam uzbūcējuši pirmo bruņu vagonu, kā nākamo mēs būvēsim trīs bruņu kravas automašīnas un bruņotu lokomotīvi," stāsta Slavomirs. "Visa telpa tiks pārveidota un savienota ar tuneli, lai radītu iespaidu, ka vilciens ierodas uz iekraušanu. Telpā radīsim arī dārglietas, bet ārpus telpām mēs izvietosim Otrā pasaules kara lidmašīnas," turpina konstruktors Slavomirs.

Vēsturisku lietu meklēšanas fonda loceklis Jans Dolņaks stāsta: "Mēs radām reprodukciju no Perselas bruņuvilciena, kurš tika uzbūvēts īsi pirms Vroclavas cietokšņa krišanas. Šis vilciens cīnījās pēdējajās maija dienās un iznīcināja vismaz 10 krievu tankus."

"Pēc kara leitnants Persels pastāstīja par vilciena esamību un tā faktisko līdzdalību kaujā, bet pēc tam, kad Vroclavā ienāca padomju karaspēks, netika atrastas nekādas vilciena pēdas, tas burtiski izkūpēja gaisā," turpina Jans.

Vietējiem vēstures entuziastiem apnicis gaidīt ieilgušo mītisko nacistu vilciena meklējumu rezultātus, tāpēc viņi ķērušies pie daraba, lai paši to radītu. Leģenda stāsta, ka vilciens pazudis ar visiem nolaupītajiem dārgumiem. 1:1 mēroga kopoja ar vācu burņu vilcienu stāv bijušajā Glušķicas rūpnīcā, nieka 15 km attālumā no Valbžihas, kur joprojām turpinās mītiskā pazemes vilciena meklēšana, neskatoties uz neveiksmēm un pretrunīgajām informācijām par tā eksistenci un atrašanās vietu.

Slavomirs Sučorovskis kopā ar citiem vēstures entuziastiem nolēma, ka pienācis laiks realizēt mītu par pazudušo nacistu vilcienu. Kad tas tiks pabeigts, viss objekts kalpos kā tūristu pievilinātājs un atdzīvinās reģiona popularitāti.

Gandrīz pabeigtā vagona replika ir vairāk nekā 12 metru gara. Tas radīts no šasijas, lamināta un tērauda riteņiem. Lai iegūtu autentisku izskatu vagonam vēl nepieciešama papildus krāsu kārta. Oriģinālais nacistu vilciens, kurš būvniekiem kalpoja par paraugu ir apvīts ar pamatīgiem noslēpumiem.

Vilciens pieminēts, kad vācu Oberleitnants Pauls Persels, kurš piedalījās Vroclavas kaujās, kad tai tuvojās padomju karaspēks, esot pazudis, kad pilsēta kritusi.

Saskaņā ar dažādiem vēsturiskiem avotiem, irmprovizētais bruņu vilciens ticis uzbūvēts trīs nedēļu laikā no dažādām transportu detaļām. Tas 1945. gadā radīts transportlīdzekļu un traktoru rūpnīcā, šodienas Vroclavā. Vilciens ticis aprīkots ar septiņiem dažāda izmēra lielgabaliem, diviem ložmetējiem un radio staciju. Burņoto vilcienu apkalpoja vairāk nekā 100 dzelzceļnieki un karavīri. Neskatoties uz diezgan detalizēto informāciju par tā būvniecību un ekspluatāciju, kā arī padomju savienības karavīru aprakstiem, tas ir pazudis no Vācijas bruņumašīnu krājumiem, kādas tā izmantoja Otrajā pasaules karā.

Vilciena pastāvēšana nekad nav pilnībā apstiprināta un tā pēckara liktenis joprojām ir noslēpumā tīts, padarot tā saukto nacistu zelta vilcienu par perfektu leģendu.

Neilgi pirms kara beigām nacisti Lejassilēzijā, kas tagad ir Polijas teritorija, sāka īstenot projektu "Milzis", izbūvējot lielu pazemes telpu un galeriju kompleksu. Daļa no šīm pazemes būvēm ir pieejama publikai vietējā muzeja gidu pavadībā. Saskaņā ar leģendu 1945.gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Breslavā glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest, bet  "zelta vilciens"  neskaidros apstākļos pazuda. Tiek uzskatīts, ka mītiskais vilciens ar nacistu salaupīto zeltu, dārglietām un ieročiem pazuda netālu no tagadējās Polijas pilsētas Vroclavas 1945.gadā, kad tai tuvojās padomju spēki.


Kasjauns.lv/Video: Reuters