"Man žēl Klintones un Trampa" - Asanžs sola publiskot jaunus materiālus par prezidenta vēlēšanām
Pasaulē
2016. gada 4. oktobris, 17:39

"Man žēl Klintones un Trampa" - Asanžs sola publiskot jaunus materiālus par prezidenta vēlēšanām

Jauns.lv

Tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs otrdien paziņojis, ka drīzumā publiskos nozīmīgus jaunus materiālus par ASV vēlēšanām, kas notiks 8.novembrī.

Runā par godu "WikiLeaks" desmitajai gadadienai Asanžs sacīja, ka Savienotajās Valstīs šie materiāli tiek ļoti gaidīti un daļa no šīm cerībām, kas liktas uz vēl nepubliskotajiem dokumentiem, tiks attaisnotas.

Asanžs piebilda, ka šajos dokumentos būs daudz "valdzinošu leņķu", solot atklāt informāciju par tādām jomām kā karš, ieroči, nafta, "Google" un masu izlūkošana.

Viņš sacīja, ka "WikiLeaks" cer publiskot dokumentus katru nedēļu turpmākās desmit nedēļas.

Asanžs, kurš jau četrus gadus mitinās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai netiktu izdots Zviedrijai, norādīja, ka "WikiLeaks" pēdējo desmit gadu laikā publiskojis aptuveni desmit miljonus dokumentu, atklājot valsts un korporatīvos noslēpumus.

Viņš sacīja, ka "WikiLeaks" paplašinās savu darbību, nākamo trīs gadu laikā noalgojot vēl 100 žurnālistu un nodibinot jaunas partnerības ar citiem medijiem.

"Mums būs nepieciešama (..) armija, lai aizstāvētu sevi no spiediena, kas jau ir jūtams," sacīja Asanžs.

Pirms ASV Demokrātu partijas konventa jūlijā "WikiLeaks" publiskoja aptuveni 20 000 e-pasta vēstuļu, ko nosūtījuši demokrātu prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņas darbinieki.

Asanžs apgalvoja, ka "WikiLeaks" kļuvis par Klintones organizētu "raganu medību" upuri, salīdzinot to ar senatora Džozefa Makartija īstenoto komunistu vajāšanu ASV pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

Jautāts, vai viņš jūt kādu radniecību ar Klintones konkurentu Donaldu Trampu, Asanžs sacīja, ka jūt personisku radniecību ar visām cilvēciskajām būtnēm.

"Man noteikti ir žēl Hilarijas Klintones un Donalda Trampa. Šos divus cilvēkus moka viņu ambīcijas," paziņoja Asanžs.

Wikileaks dibinātāja Džuljena Asanža arests Londonā

LETA / Foto: EPA/LETA