Igauņu prezidente nezina, ar ko nodarbojas viņas vīrs. Oficiāli viņš ir bezdarbnieks, bet - tas vēl nav viss...
Kersti Kaljulaida atzinusi, ka neko nezina par sava vīra darbu. Igauņu presē izskan minējums, ka viņš strādājot slependienestā un ir spiegs. Publiski nav pieejams neviens Georga Maksimovska foto.
Pasaulē
2016. gada 5. oktobris, 07:03

Igauņu prezidente nezina, ar ko nodarbojas viņas vīrs. Oficiāli viņš ir bezdarbnieks, bet - tas vēl nav viss...

Jauns.lv

Igaunijas jaunievēlētā prezidente Kersti Kaljulaida nezina, ar ko nodarbojas viņas vīrs. Kaimiņvalstī Kaljulaidas otrais vīrs Georgs Renē Maksimovskis ir visnotaļ noslēpumaina personība. Oficiāli viņš skaitās bezdarbnieks, bet izskanējušas ziņas, ka viņš strādā visslepenākajā kaimiņvalsts iestādē.

Pāris dienas pirms ievēlēšanas prezidentes amatā Kaljulaida presei atzina: „Atklāti sakot, es nezinu, ar ko nodarbojas mans vīrs. Zinu vienīgi to, ka viņam bija pielaide valsts noslēpumam, bet ar ko bija saistīts viņa darbs nezinu”.

Igaunijas prese izteikusi minējumus, ka 50 gadus vecais Maksimovskis, pēc tautības igaunis, ir superspiegs. Tādēļ arī viņa personība ir lielā slepenībā tīta.

Tallinas laikraksts „Eesti Ekspress” raksta, ka Maksimovskis ir strādājis vai joprojām strādā visslepenākajā kaimiņvalsts iestādē - Igaunijas Informācijas departamentā, kas ir pakļauts Aizsardzības ministrijai un nodarbojas ar ārējo izlūkošanu un informācijas drošību. Informācijas departamenta direktors Miks Marans gan paziņojis, ka Maksimovskis nekad nav bijis tā štatā.

Pēc izglītības Maksimovskis ir elektronikas inženieris un savulaik (1988. un 1989. gadā) strādājis Tartu kibernētikas institūtā. Kopš tā laika ziņu par viņa darbavietām nav. Oficiāli viņš skaitās bezdarbnieks. 2009. gadā viņš devās bērna kopšanas atvaļinājumā un pašlaik atrodoties bezalgas atvaļinājumā. Jāteic, ka, neskatoties uz to, ka viņš oficiāli visu laiku gulšņā mājās, viņš pērn nevarēja izbrīvēt brīvu brīdi, lai kopā ar sievu dotos uz svinīgo pieņemšanu pie Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa. Arī Igaunijas parlamentā viņš nebija līdzās dzīvesbiedrei, kad notika viņai izšķirošais balsojums par jauno Igaunijas prezidentu. Savukārt māti šajā nozīmīgajā dienā bija ieradies atbalstīt viņas dēls.

Jaunās Igaunijas prezidentes padomnieks atklājis, ka Kaljulaidas vīrs strādā valsts darbā, kas saistīts ar pielaidi valsts noslēpumam – Igaunijas Infokomunikācijas fondā, bet viņa darbs nav saistīts ar izlūkošanu. Te gan jāpiebilst, ka valsts amatpersonas gan sirdīgi sargā informāciju par saviem slepenajiem darbiniekiem un par viņiem neizpauž nekādu informāciju.

Tagad, kad Kaljulaida kļuvusi par prezidenti, tas varētu ietekmēt viņas vīra karjeru, un sieva beidzot arī varēs uzzināt, ar ko tad īsti nodarbojas viņas vīrs, jo valsts prezidentei tā kā pienāktos pielaide valsts noslēpumam.

Jāpiebilst, ka Kaljulaida ir precējusies divas reizes. No pirmajām laulībām viņai ir dēls un meita, bet tagadējā laulībā ar Maksimovski ir divi dēli.

Pati Kaljulaida dzimusi 1969. gadā. 1992. gadā beigusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001. gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

1999. gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002. gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas „Eesti Energia” Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju. No 2004. gada pārstāv Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Lai gan viņas amata termiņš beidzās jau maijā, viņa turpina pildīt šos pienākumus, jo Igaunijas valdība nav atradusi jaunu valsts pārstāvi palātā.

Igaunijai jauna prezidente – Kersti Kaljulaida

   

Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, Postimees/Scanpix/LETA/Video: LTV „Panorāma”